Kako preurediti malu konobu u prostor koji će ljeti služiti za iznajmljivanje gostima, a zimi za druženje sa prijateljima? Savjet dala Gorana Pašalić, stručna saradnica Enterijer.ba

............................................................................................................

Poštovani,

Pronašla sam stranicu Enterijer.ba i vaše besplatne savjete. Prije svega pohvale za ideju, jako je lijepo od vas što odvajate vremena kako biste nam pomogli.

Suprug i ja planiramo preurediti/prenamijeniti kućicu koja je ranije služila kao konoba/kamin za druženje/skladište. Fotografije su u prilogu.

Dimenzija cijelog prostora je 260 x 440 cm.

Ideja je slijedeća:

Kao što se vidi na fotografijama, cijeli prostor je na malo povišenom dijelu do kojeg se dolazi uspinjanjem uz nekoliko stepenica. Planiramo spustiti taj pod kako bi dno cijele kućice došlo na istu razinu. Pri tome bi dobili visinu koja nam je potrebna za našu ideju, a to je izvođenje male galerije za krevetom kao spavaći dio.

Dakle plan je napraviti kućicu koja će imati povišenu galeriju s krevetom, mini wc sa tušem (eventualno ispod galerije), mini kuhinju, te da prostor ispred ognjišta (kamina) ne izgubi svoju namjenu nego i dalje ostane mjesto za druženje (dakle da ima veliki stol i oko njega stolice ili drvene klupe).

Kućica se nalazi u neposrednoj blizini mora, te bismo je voljeli urediti u mediteranskom stilu, tako da ljeti može služiti za iznajmljivanje, a zimi za druženje s prijateljima.

U obzir dolazi sve, premještanje vrata, prozora, osim pomicanje postojećeg ognjišta.

Hvala Vam velika na pomoći.

Lijep pozdrav,

Ivana i Hrvoje Fazinić

............................................................................................................

Poštovana gospođo Ivana,

Zahvaljujem Vam na upućenom upitu vezanom za preuređenje dvorišnog objekta, koji je veoma interesantan, ali i zahtjevan projekat. Imajući u vidu Vaše želje i ponuđeni prostor, pokušala sam doći do prihvatljivog i funkcionalnog rješenja.

Kako sam razumjela Vaš tekst, Vi biste spustili nivo poda do postojećeg najnižeg nivoa, tako da se postigne dovoljna visina za galeriju. Vođena tom idejom, osmislila sam Vam osnovu gdje se galerija formira na zidu suprotnom od kamina. Ulazna vrata ostaju otprilike gdje i jesu, a odmah kod ulaza bi se postavilo mini kupatilo sa tušem.

Sa druge strane kupatilskog zida je mini kuhinja. Instalacije su na istom zidu, tako da to olakšava izvođenje i pojeftinjuje projekat. Ostatak prostora je mini dnevni boravak sa sofom i foteljom smještenom ispred kamina.

Iznad kupatila i kuhinje planirana je galerija na kojoj se nalazi krevet / dušek za spavanje. Ne znam kolika Vam je ukupna visina prostorije, ali taj dio sa krevetom vjerovatno neće imati punu visinu. S obzirom da je sve minijaturno, takav koncept će se uklopiti bez problema.

Do galerije se dolazi pomičnim ljestvicama. Ono što ste naglasili u Vašem upitu jeste da se položaj kamina ne mijenja, ali pošto ćete spuštati nivo poda ispred kamina, neminovno će doći do nekih promjena i na tom dijelu. Što se tiče uređenja prostora u mediteranskom stilu, preporučujem Vam što više bijele boje, prirodnog drveta i zelenih i plavih detalja.

Prostor možete dodatno otvoriti ka moru pomoću prozora postavljenog ka vrtu i moru.

Pored osnove Vašeg prostora sa ucrtanim prijedlogom rasporeda, u prilogu su i fotografije koje Vam mogu poslužiti kao inspiracija za uređenje.

Srdačan pozdrav,

Gorana Pašalić, d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba

 

Izvor fotografija:

www.interiorpik.com
www.vissbiz.com