Preuređenje stare kamene kuće, sa nešto manjim dimenzijama i potrebama četveročlane porodice, nije bio nimalo lak zadatak za Jasminu Imširpašić, stručnu saradnicu Enterijer.ba. Ona je našoj čitateljki Aniti napravila vrlo kvalitetno i kompletno rješenje porodične kuće i savjetovala je o stilu uređenja u budućem enterijeru.

..................................................................................

Poštovani,

imamo staru kamenu kućicu dimenzija 8 x 5,5 m koju bismo htjeli preurediti. Dignuli bismo polukat (visoko potkrovlje). U prizemlju bismo htjeli imati kuhinju, blagovaonicu, dnevni boravak i WC, skale za na kat: tri spavaće sobe i kupatilo.

Četveročlana smo obitelj s dvoje malene djece: muško (1,5 god.) i žensko (4 god.).

Želja nam je srediti kućicu u rustikalnom stilu, imamo dosta starog namještaja (komoda 60 x 120 x 80 cm, ogledalo i sl.).

Želimo što bolje iskoristiti prostor na način da su nam kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak povezani te da su usmjereni prema suncu, sa što manje zidova.

S obzirom na to da je kućica duga a uska, nemam ideju kako bih smjestila prostorije na što funkcionalniji način. Stoga Vas molim za savjet: da mi predložite tlocrt za prizemlje i kat. Ako ne tražim previše, željela bih i prikaz vanjskog izgleda kućice.

Unaprijed hvala!

Anita


..................................................................................

Poštovana gospođo Anita,

pokušala sam da napravim rješenje Vaše kuće i nadam se da će Vam odgovarati.





Krenimo redom.

Pošto nemam geodetsku podlogu predmetnog lokaliteta, nemam podatke nagiba terena, pristupa lokaciji, samo skicu na kojoj ste mi naznačili strane svijeta, tako i Vi moj prijedlog uzmite sa dozom rezerve.

Iako je kuća manjih dimenzija 800 cm x 550 cm uspjela sam napraviti rješenje koje zadovoljava potrebe Vaše četveročlane porodice.

Izgled prizemlja

U prizemlju gdje je ulaz u kuću orijentisan sa sjeveroistočne strane, ulazite u hodnik, gdje se sa desne strane ulaza nalazi kupatilo, a sa lijeve ostava ispod stepeništa za sprat.

Iz hodnika pravo stupate u dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom. U dnevnom boravku pozicioniran je dimnjak, odnosno manji kamin.

Sve je otvoreno bez ikakvih zidova, zbog malog raspona od 8 m (moći će se raspon statički riješiti gredama u plafonu).

Moja ideja je da u prizemlju budu veliki otvori bez parapeta kako biste imali odmah izlaz i u baštu.

Iz dnevnog boravka omogućen je pristup spratu putem stepeništa. Širina stepenišnog kraka je 30 cm, dok je visina stepenika 18 cm (malo viša od standardne, ali sa razlogom, kako bi kota sprata bila na koti +2,70 cm.

Dva moguća izgleda sprata

Za sprat sam dala dvije varijante.

U prvoj varijanti na spratu se nalaze tri sobe, od kojih su dječije nešto manje ali zadovoljavaju osnovne potrebe, a spavaća soba je standardne površine.

U drugu varijantu sprata uspjela sam smjestiti manje kupatilo sa tri sobe, manjih površina ali i dalje zadovoljavajućih funkcija.

Nadam se da sam Vam uspjela pomoći i dati bar ideju kako i čim da se vodite.

Pošto ste naveli da želite urediti kuću u rustikalnom stilu, trebate znati da rustikalni stil traži velike površine kako bi se taj namještaj mogao doživjeti u pravom smislu, tako da Vam ja preporučujem, zbog malih površina, uređenje u minimalističkom stilu sa ponekim komadom rustikalnog namještaja, kao i sa detaljima rustike (lampe, jastuci, male police...)

Prilažem Vam nekoliko primjera



Primjeri dnevnog boravka i trpezarije




Primjeri dječije sobe



Za ideje predlažem da pogledate slijedeće web stranice

Webgradnja
Click4you
Missdecor


I slobodno sami tražite po internetu i igrajte se, uredite dom onako kako ćete se Vi najbolje osjećati.

Za dodatne informacije slobodno me kontaktirajte.

Lijep pozdrav,

Jasmina Imširpašić, d.i.a

Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.