Baner
Baner
Baner
Savjeti Pitajte, odgovaramo Jelena Kačar Žarić, dia Kombinacije boja zidova u modernom stanu

Odlučili ste moderno opremiti stan, ali ne možete odabrati boje zidova?

…………………………………………………………………


Upravo odabirem boju za bojanje zidova u kuhinji i dnevnom boravku. Namještaj je modernog stila, ravnih linija. Kuhinja je bijela, visoki sjaj, mediapan (MDF) sa beton sivom radnom pločom. Regal u dnevnom boravku je bijeli mediapan (MDF), sa kombinacijom crnog stakla i nekoliko crnih polica.

Moja želja je kombinacija 2 boje, tako da se paralelni zidovi oboje u istu boju - narančasto i zeleno. Da li bi ta kombinacija bila prihvatljiva i u kojem intenzitetu (možda nježna narančasta i pistacija zelena)? Da li Vi imate neki drugi prijedlog kombinacije boja?

Hvala puno na brzom odgovoru uz srdačan pozdrav, Marijana Župančić

…………………………………………………………………

Uređivanje stana je uvijek poseban osjećaj. Iz Vašeg pisma jasno se vidi da ste dosta razmišljali kako da oplemenite svoj prostor i učinite ga prijatnijim sebi ,ali i svojim prijateljima. Drago mi  je da ste se potrudili da mi što detaljnije opišete prostor koji planirate osvježiti bojama zidova.

Uz namjestaj koji ste opisali, gotovo da bi svaka boja odgovarala. Moj prijedlog  jeste da upotrebom boje ne narušite moderan minimalizam svog stana,već da postignete akcente.

Dva istaknuta zida naglasite bojama

Ideja koju bih Vam predložila jeste da u ova dva prostora odaberete dva istaknuta zida i da samo njih naglasite bojama, a ostale zidove da ostavite bijele boje,ili (ako želite da izbjegnete bijelu) zadržite boju naglašenog zida, ali je potpuno razblažite, da bude gotovo bijela.

Jedna od karakteristika narandžaste boje jeste da pozitivno utječe na apetit, pa se svakako može preporučiti za kuhinju. Ukoliko vam je kuhinja prirodno osvjetljena, predložila bih bogatiju nijansu narandžaste, a ne neku blijedu.

Boja lavande stvara prijatan efekat

Uz narandžastu, koju ste spomenuli, navela bih kao mogućnost i ljubičastu boju, neku diskretniju nijansu, boju lavande, ona bi Vam odlično dopunila boju pistacije u dnevnoj zoni. Iako se ljubičasta svrstava u hladne boje, efekat koji stvara u enterijeru može biti iznenađujuće prijatan.

Boja pistacije odlično će pristajati dnevnoj zoni, pogotvo u jesenjim danima koji dolaze. Prostore možete povezati detaljima, tako da detalji u dnevnoj zoni budu u boji zida u kuhinji Ili obrnuto, da kuhinju oplemenite detaljima boje zida iz dnevne zone. Naravno, sa mjerom.

Uživajte u uređenju svoga stana!

Srdačan pozdrav,

Jelena Kačar Žarić, d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba
E: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.

 

Kako do besplatnog savjeta stručnjaka?

Pošaljite upit na savjeti@enterijer.ba koristeći upute objavljene OVDJE.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, vaš zahtjev će biti odgovoren mjesec dana od prijema. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Odgovore stručnih saradnika objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.

Jelena Kačar Žarić, dia

(Banja Luka) Diplomirala na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, u junu 2009.godine. Autorica nekoliko arhitektonskih projekata.  Član Enterijer.ba tima od januara, 2009. godine