Kuhinja i trpezarija su od davnina predstavljale centar okupljanja porodice i bez obzira na kvadraturu, njima se treba obratiti posebna pažnja u uređenju. Tako je naša čitateljka tražila savjet o uređenju pomenutih prostorija, a stručna saradnica Enterijer.ba Lana Barać ponudila je tri zanimljiva rješenja. ..................................................................................


Poštovana,

željela bih da me posavjetujete oko uređenja kuhinje i trpezarije u stanu. Naime, radi se o veoma maloj kuhinji sa trpezarijom i ostavom. Prilikom uređenja ostavila bih priključke vode i gasa na istom mjestu, ne bih širila prostoriju na račun balkona ili WC-a, ali ostavu mogu žrtvovati zbog veće kuhinje. Kamin ostaje na svom mjestu također...

Unaprijed hvala na odgovoru.

Lana M.


..................................................................................


Draga Lana,

neobično mi je drago što ste nam se obratili za pomoć oko uređenja prostora Vaše kuhinje i trpezarije. Ove dvije prostorije su svojevrsnim ritualom pripremanja hrane, objedovanja, kao mjesto okupljanja cijele porodice i simbol ognjišta, oduvijek zauzimale najznačajnije mjesto jednog životnog prostora.


Moguća su tri rješenja

Nakon čitanja Vašeg pisma i analize tlocrta koji ste nam poslali došla sam do sljedećih zaključaka i predlažem Vam tri moguća rješenja. S obzirom na to da u Vašem pismu navodite kao jedinu mogućnost rušenja uklanjanje postojećeg pregradnog zida prema ostavi te spajanje tog prostora sa ostatkom kuhinjsko-trpezarijskog dijela, odlučila sam da iskoristim tu pogodnost. Ograničavajuća okolnost je nemogućnost izmještanja priključaka vode i gasa.


Rješenje 1

U ovoj varijanti kuhinja je organizovana po principu dodavanja elemenata "ostrvskog tipa", čime je kuhinjski prostor proširen i učinjen funkcionalnijim i zanimljivijim za oblikovanje. Niša dobijena rušenjem pregradnog zida ostave je iskorištena za organizovanje trpezarijskog dijela.

Ovo rješenje može da bude izuzetno zanimljivo ukoliko je postojeći prozor u ostavi dovoljnih dimenzija te pruža zanimljiv pogled na okruženje. Otežavajuće okolnosti su postojanje samo tri mjesta za sjedenje i činjenica da je kamin ostao odvojen kuhinjskim elementima od ostatka prostorije.













Rješenje 2

U drugom slučaju kuhinja je proširena na račun ostave, a iznad radne površine dodatih kuhinjskih elemenata predviđeno je postavljanje šanka, koji uvijek predstavlja dobro i zanimljivo rješenje, pogotovo ukoliko vodite dinamičniji način života. Također je dobijen zanimljiv prostor za tretiranje u uređenju, a u trpezarijskom dijelu spojeni su ambijent koji pruža kamin i kontakt sa prirodnim okruženjem preko balkona.

















Rješenje 3

Ono možda za Vas predstavlja najprihvatljiviju varijantu, pa sam ga iz tog razloga dodatno razradila u 3D prikazu. Kuhinja se proširuje na račun ostave. Stvaraju se dva dijela, jedan sa dovoljno radnih površina za pripremu hrane i sa kontaktom sa prirodom kroz prozor koji se nalazi u nekadašnjem prostoru ostave. I druga funkcionalna cjelina, sa sudoperom i šporetom, za obradu hrane. Trpezarijski prostor je klasično organizovan, pri čemu je povezan i sa kaminom i sa prirodnim okruženjem preko balkona.






Zanimljive police

Kod organizacije kuhinjskih elemenata trudila sam se da primijenim što veći broj jedinica "tipičnih" dimenzija. Također imajte u vidu da umjesto klasičnih visećih kuhinjskih elemenata možete da upotrijebite zanimljive police manjih dimenzija u kojima možete da izložite posuđe neobičnog dizajna, razne začine, knjige za kuvanje i slično, što može da bude izuzetno funkcionalno i oblikovno interesantno.  

Za kraj sam izdvojila nekoliko primjera zanimljivih i uspješno organizovanih malih kuhinja koje sam pronašla na internetu.





Nadam se da Vam je moj savjet bio od pomoći. Želim Vam mnogo sreće u organizaciji i opremanju Vašeg životnog prostora.

Lana Barać, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Izvor fotografija

www.housetohome.co.uk
www.apartmenttherapy.com/

 

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.