Stručna saradnica Enterijer.ba – Lana Barać imala je zanimljiv izazov u davanju stručnog odgovora na upit naših čitalaca Gordane i Krešimira. Oni imaju stari nacrt, ali žele moderan i nov dom za sebe i porodicu u budućnosti. Evo kako ide put od „retro“ nacrta do modernog doma.

..................................................................................

Poštovani,

u nadi da ćete nam nekako pomoći šaljemo upit.

Imamo stari nacrt (20 god) po kojem je planirano raditi kat, ali pošto smo mladi i želimo imati dvije dječije sobe i spavaću sobu za nas, nemamo pojma kako i šta napraviti. Nacrt su radili još roditelji od zaručnika.

Na nacrtu koji imamo naznačene su neke stvari, a mi prihvatamo sve savjete jer želimo maksimalno iskoristiti prostor. Željeli bismo imati kuhinju sa većim stolom, dnevni boravak, normalnu kupaonicu gdje stane i veš-mašina, te naravno sobe koje smo prije spomenuli.

U nadi da ćete nam barem malo pomoći šaljemo velike pozdrave.

Gordana i Krešimir

..................................................................................






Dragi Gordana i Krešimire,

moram priznati da mi je bilo pravo uživanje da radim na vašem projektu, a to mogu djelimično da zahvalim činjenici da zaista volim kada vidim ovakve ”retro” nacrte rađene tušem :). Raspored prostorija u projektu je sasvim logičan, dobro orijentisan prema stranama svijeta i stoga mogu da vam ponudim tri varijantna rješenja u kojima se nadam da ćete pronaći ono koje će zadovoljiti sve vaše potrebe.


Plan izmjena

Na slijedećim skicama predstavila sam projektom planirani tlocrt, a zatim i plan izmjena koji se tiče eventualnih dogradnji i rušenja. Ovom prilikom trudila sam se da u prostor unosim što manje izmjena u smislu uklanjanja i dogradnje zidova. Jasno je, naravno, da ukoliko želite da u prostor tlocrta smjestite sve navedene funkcije i prostorije, morat ćete žrtvovati otvoren prostor lođe, koji se kao takav namjenjuje za jednu dječiju sobu. Također predlažem da vrata kojima se izlazilo na lođu zazidate, a nova vrata postavite iz pravca ulaznog hola/hodnika, kako je to i naznačeno u tlocrtu.

Izdužena soba na sjeveru tlocrta se zadržava kao druga dječija soba. Ono po čemu se tri varijantna rješenja razlikuju jeste organizacija vaše spavaće sobe i dnevnog boravka, te kuhinje i trpezarije - i njih namjeravam da vam pojedinačno obrazložim u daljem tekstu.

Kao i do sada prilikom davanja savjeta, voljela bih da vas upozorim na činjenicu da je prilikom bilo kakvih rušenja i dogradnji neophodno da se prije svega savjetujete sa nekom stručnom osobom iz vašeg okruženja, ma koliko predstavljena shema djelovala logično.





Varijanta 1

U ovom rješenju predlažem vam pomjeranje pregradnog zida između predviđenog dnevnog boravka i vaše spavaće sobe kako je to prikazano u tlocrtu. Kuhinja je predviđena u neposrednoj blizini kupatila, kao logično rješenje zbog razvoda vode. Organizovana je u L shemi, a na nju se nadovezuje šank. Iako ste u svom zahtjevu naveli da želite veliki trpezarijski sto, ipak sam odlučila da vam predložim i ovakvo rješenje koje u prostoru zaista može da izgleda dobro, a istovremeno je i funkcionalno.

Prostor dnevnog boravka se vezuje na kuhinjsko/trpezarijski, nešto je manjih dimenzija, ali i dalje može sasvim solidno da se organizuje, a vama ostaje dovoljna površina za spavaću sobu. U holu je predviđen prostor za smještanje garderobera.

Skicu tlocrta prate i primjeri enterijerskih rješenja sa interneta koji vam mogu poslužiti kao inspiracija, bilo da se radi o kuhinjskom šanku ili organizaciji manjeg dnevnog boravka.






Varijanta 2

U drugom rješenju umjesto šanka predvidjela sam u trpezariji veliki trpezarijski sto sa šest stolica. Također možete primijetiti i da je prostor dnevnog boravka dosta komforniji i komotniji. Umjesto odvajanja vaše spavaće sobe u ovoj varijanti predvidjela sam opciju da se dnevni boravak u noćnim satima može lako pretvoriti u prostor za spavanje. Ukoliko želite više prostora za dnevni boravak, a istovremeno ste spremni u tu svrhu da žrtvujete izdvojen prostor vaše spavaće sobe, onda je ovo rješenje idealno za vas.





Varijanta 3

Za treću varijantu bi se moglo reći da je sublimacija prve dvije. Prostor za kuhinju je neznatno smanjen, ali i dalje zadovoljava sve funkcionalne potrebe. Na ovaj način stvoreno je dovoljno prostora za veći trpezarijski sto. Prostor dnevnog boravka je povezan sa trpezarijom, a vaša spavaća soba je izdvojena kao zasebna prostorija.

Naravno, za sam kraj vam sugerišem da nikako ne zaboravite i ne zanemarite sve blagodati balkonskog prostora koji predstavlja direktnu vezu sa prirodnim okruženjem. Pametan izbor ograde, podne obloge, izbor omiljenih biljaka i koji komad namještaja mogu vaš balkon pretvoriti u pravu malu oazu u kojoj ćete uživati u vašoj jutarnjoj ili popodnevnoj kafi.






Iskreno se nadam da su vam moji savjeti bili od pomoći.

Srdačan pozdrav i mnogo sreće u budućem organizovanju i planiranju vašeg životnog prostora.

Lana Barać, d.i.a

Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.