Kompletan prostor stana naše čitateljke Đurđice orijentisan je ka zapadu, što je u velikoj mjeri odredilo savjete za uređenje i organizaciju koje je dala Lana Barać, stručna saradnica Enterijer.ba. Lana je predložila tri rješenja, poštujući želje čitateljke da stan bude svijetao, sa pastelnim tonovima u završnom uređenju.

..................................................................................


Molila bih Vas za pomoć!

Stan je jednostran, zapadna orijentacija (52,14 m²) i za potpunu adaptaciju je sve: od struje, grijanja, vodovoda, baš sve.

Tročlana smo obitelj: majka, otac i djevojčica kojoj je 10 godina, za što nam je potrebna mala dječija soba!

Veliki problem predstavljaju nosivi zidovi. Dakle, potrebna nam je mala kuhinja, dnevna soba, blagovaona, spavaća soba za nas i za naše dijete. Pristajemo na sve ukoliko je to dopustivo.

Kako je stan poprilično malen, zamišljam ga svijetloga, sa puno svjetla, bijelih zidova i pastelnih boja za dekoriranje.

Nadam se da ćete razmotriti našu zamolbu!
Unaprijed Vam se zahvaljujemo!

Đurđica

..................................................................................


Poštovana Đurđice,

nakon čitanja Vašeg upita i proučavanja skice koju ste mi poslali odlučila sam da Vam ponudim tri varijantna rješenja. Prije svega, potrebno je da vidimo postojeće stanje koje je predstavljeno skicom. Na njoj se vide rasporedi konstruktivnih zidova i dimnjaka, na čiju dispoziciju u tlocrtu se mora obratiti pažnja.

Otežavajuću okolnost prilikom nove organizacije prostora predstavlja broj otvora te jednostrana orijentacija stana.


U svom upitu tražite reorganizaciju prostora sa najmanje četiri prostorije, kojima je neophodno priuštiti orijentaciju ka dnevnom svjetlu (spavaća soba, dječija soba, dnevni boravak te kuhinja i trpezarija). U skladu sa zahtjevom, poštujući pozicije konstruktivnih zidova i prozorskih otvora predstavit ću Vam tri varijantna rješenja, a Vaš lični senzibilitet će odrediti na koje ste kompromise u prostoru spremni.


Varijanta 1

U prvoj varijanti je predviđeno zadržavanje postojećih pregradnih i konstruktivnih zidova. Dograđuje se jedino pregradni zid kojim se prostorija garderobe odvaja od dječije sobe. Ovakvo rješenje je dobro iz nekoliko razloga. Prije svega, intervencije u prostoru su svedene na minimum, zadržavaju se postojeće vertikalne instalacije (u smislu odvoda i dovoda vode, kanalizacije i ventilacije), a prostorije su u dimenzionalnom smislu optimalno projektovane.





U ovom slučaju pristajete na kompromis da nemate odvojenu roditeljsku sobu, već se radi o prostoru dnevnog boravka koji bi se krevetom na razvlačenje u noćnim satima pretvarao u prostoriju za spavanje. Ipak, radi se o relativno dobro organizovanoj prostoriji dnevnog boravka, dovoljno osvijetljenog, sa eventualnim dodatkom radnog prostora, mini kućne biblioteke i slično. Kuhinja i trpezarija su objedinjene i kao dodatnu pogodnost imaju uvijek poželjnu komunikaciju sa balkonskim prostorom.


Varijanta 2

U drugom varijantnom rješenju radi se o takvoj organizaciji prostora gdje su prostorije tzv. dnevnih aktivnosti (dnevni boravak, kuhinja, trpezarija) orijantisane na južnoj strani stana, a noćne prostorije (spavaće sobe) nalaze se na sjevernoj strani. Ovdje dolazi do izražaja prethodno pomenuti nedostatak prozorskih otvora, pa je tako roditeljska spavaća soba ostala uskraćena za prozor. Ovakvi slučajevi se uglavnom rješavaju time da se između osvijetljene i neosvijetljene prostorije postavlja pregrada od zamućenog pleksiglasa koja propušta izvjesnu količinu dnevne sunčeve svjetlosti, pri tome pružajući dozu intime. Sanitarni čvor je reorganizovan u kompaktniju cjelinu, a dnevni boravak, kuhinja i trpezarija su kvalitetno organizovani i objedinjeni u funkcionalan prostor.





Varijanata 3

U trećem rješenju na sjevernoj strani stana predviđa se dječija soba sa garderobom kao predulazom. Vaša spavaća soba, zajedno sa dnevnim boravkom je na suprotnoj strani. Dio konstruktivnog zida predviđen je za uklanjanje, naravno potrebno je obezbijediti da se konstrukcija ne naruši postavljanjem noseće grede u tom dijelu.



Oko rušenja nosivih dijelova konstrukcije, kao i uvijek, savjetujem Vam da konsultujete stručno lice. Rušenje tog dijela zida predviđeno je iz razloga spajanja dnevnog boravka i kuhinje i trpezarije. I u ovom slučaju spavaća soba nema direktnu vezu sa dnevnim osvjetljenjem, koju možete posredno ostvariti ukoliko pregrada između dnevnog boravka i te sobe bude od pjeskarenog pleksiglasa.

Sljedeći primjeri sa interneta ilustruju moguću inspiraciju koju možete da primijenite u svom prostoru.






Lana Barać, d.i.a

Stručna saradnica Enterijer.ba

Izvori fotografija

eblandar.com
freshome.com
homesbyburma.com
cemplon.com
homeinteriore.com
omahbale.com
homesbyburma.com
architecturalhousemodels.com
luxury-furniture-design.net



I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.