Kada određene boje u stanu dosade, neophodna je promjena, a tada čak i najmanja znači puno. Na pitanje našeg čitaoca o izmjenama u okviru dnevne sobe i predsoblja, Lejla Ćehajić, stručna saradnica Enterijer.ba, savjetuje narandžaste tonove i njihovu kombinaciju sa zemljanim.

..................................................................................


Poštovani,

dnevni boravak u potkrovlju, povezan je sa predsobljem, ali ipak malo odvojen oblikom slova T. Podovi su u boji bukve kao i namještaj (komoda, kutna garnitura, stol i stolice). Trenutno su i zidovi u bež boji, a jedan u narančastoj (boja narandže). Pošto su nam iste boje malo dosadne, želimo promjenu. Možda ne veliku.

Napominjem da su na jednom zidu dva velika prozora do poda, drugi zid je kosina, također sa prozorom, jedan zid, tj. kut gdje je kutna garnitura, i jedan prazan zid.

Unaprijed Vam zahvaljujem, i nadam se Vašem odgovoru.

Dalibor


..................................................................................


Poštovani g. Dalibore,

opis vašeg stambenog prostora odaje da se radi o jednom jako zanimljivom prostoru, u kojem provodite najviše vremena. Detalj narandžastog zida mi je jako zanimljiv, te mi se čini kako je upravo to boja koju treba potencirati kod Vas, s obzirom na to da ste je već ranije odabrali, te da Vam se vjerovatno takva i sviđa.



Atraktivne tapete u narandžastoj nijansi

Narandžasta boja je snažna, puna energije, zrači toplinom, potiče na aktivnost, socijalizaciju. Mislim da su upravo to karakteristike kakve treba da ima jedan dnevni boravak.

Ukoliko biste željeli neku blagu promjenu, jedna od varijanti je da osvježite zid spomenutom bojom, ili postavite neke atraktivne tapete u sličnim nijansama. Na taj način biste dobili zanimljiv, a ne previše izmijenjen prostor.

Još jedna prednost je laka, brza i praktična zamjena tapete, ukoliko Vam ubrzo dosadi. Umjesto tapete se možete odlučiti i za neki print, ili reprodukciju slike narandžastih nijansi.




Ukombinujte smeđu i narandžastu

S obzirom na to da i presvlačenjem namještaja od relativno starih i korištenih stvari možete osvježiti Vaš dom, jedna varijanta bi bila i ta da ugaonu garnituru, fotelju, ili drugi komad mobilijara presvučete materijalom prema Vašoj želji.

Narandžasta boja se u enterijeru odlično slaže sa smeđim nijansama, te razmislite i o varijanti da elemente enterijera uradite upravo u kombinaciji ove dvije boje. Smeđa boja nudi stabilnost, te kako je to prirodna boja zemlje, povezuje nas s prirodom, unosi mir.


Upravo nijansa mirne smeđe može predstavljati pandan energičnoj narandžastoj.



Izbjegnite utisak ”nakićenog” enterijera

Kako u prostoru već imate više boja (narandžasta, bež, dekor bukve), ne bi bilo dobro da se pravi kombinacija sa više boja i tekstura, kako prostor ne bi bio previše „nakićen“. Bilo bi dobro da jedna boja, u Vašem slučaju narandžasta, bude akcenat ali ne i dominanta u prostoru. Izbor je, naravno na Vama.






Svakako da postoje i nešto hrabrije varijante igre sa bojama u enterijeru, te Vam svakako preporučujem da pogledate slike u prilogu. Možda Vas upravo jedna od njih inspiriše kako da uredite Vaš dom.

Nadam se da sam uspjela odgovoriti na Vaše pitanje, te Vam za sva dodatna pitanja, stojim na usluzi.

Srdačan pozdrav,

Lejla Ćehajić, d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


I
zvor fotografija:

www.pinoyfurniture.com
www.homedesigncorner.com
www.sheknows.com
www.archzine.org
www.homes-design.net

 

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.