Stručna saradnica Enterijer.ba Lejla Tanović savjetovala je našu čitateljku Tatjanu da u svoj dom u kojem je dominantna smeđa sa malo plave, doda i zelenu za svježu i zanimljivu kombinaciju. Naglasila je i da smeđa boja obilježava sigurnost i pouzdanost, te da se osim navedenih odlično slaže i sa crvenom i narandžastom.

..................................................................................

Poštovani,

evo obraćam Vam se po drugi put i molim Vas da odvojite malo slobodnog vremena za mene. Potreban mi je Vaš savjet.

Moja dnevna soba i trpezarija su ustvari jedna prostorija dimenzija 4,5 x 2,5 m. U jednom dijelu prostorije je ugao u smeđoj nijansi, komoda i tepih također u smeđoj nijansi. Prozor se nalazi na zidu čija je dužina 2,5 m i zavjesa je krem boje.

Na drugom dijelu prostorije koji čini trpezariju nalaze se bijele pločice sa nebo plavim detaljem. One se nalaze do pola zida čija je dužina 2,5 m kao i na dva susjedna zida dužine oko 0,5 m. U tom dijelu nalazi se plavi itison i trpezarijski stol u smeđoj nijansi.

Na tom zidu gdje su pločice nalaze se vrata za kuhinju. Kuhinja je u bijelim tonovima.

Kojim bojama predlažete da obojimo ove prostorije? Razmišljali smo o narandžastim tonovima, ali ne znamo kako bi se to složilo sa plavim detaljima na pločicama. Koju boju Vi predlažete?

Da li jednu ili kombinaciju od dvije nijanse?

Unaprijed hvala,

Tatjana


..................................................................................


Poštovana Tatjana,

u Vašoj dnevnoj sobi i trpezariji dominira smeđa boja namještaja. Smeđa boja obilježava sigurnost i pouzdanost i slaže se sa plavom, zelenom, crvenom i narandžastom bojom.

U trpezariji dominira plava boja itisona i zidova obloženih plavičastim pločicama. Plava boja slaže se sa pastelnim bojama, sivom i zelenom, kao i sa smeđom bojom, dok se sa narandžastom ne slaže.

S obzirom na to da dnevni boravak i trpezarija čine jednu cjelinu, savjetujem Vam da koristite maksimalno tri boje koje se slažu, a to su već postojeća smeđa boja namještaja, plava i možete kao treću boju upotrijebiti zelenu.

Pošto je postojeći namještaj taman, koristite svijetloplavu i svijetlozelenu boju za zidove, neke naravno možete ostaviti bijele.

Kuhinja je u bijeloj boji, koja je čini jasnom i jednostavnom, tako da možete koristiti neke od ove tri navedene boje, kako biste razbili monotoniju kuhinje. Trebate voditi računa da pretjeranom upotrebom plave boje u enterijeru možete stvoriti utisak hladnoće.

Nadam se da će Vam pomoći neki od navedenih primjera upotrebe smeđe, plave i zelene boje u enterijeru.





Lejla Tanović, mr.arh

Stručna saradnica Enterijer.ba


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.






Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.