Kako napraviti dodatni prostor tamo gdje je to skoro pa nemoguće, izazov je sa kojim se suočavaju mnoge porodice sa djecom. Evo praktičnog primjera kako "izmisliti" nekoliko dodatnih kvadrata za sobicu. Stručni savjet dala arhitektica Merima Delić.

savjetsoba6

Dobar dan. Imamo jedan problem. Sa suprugom i dvoje dece (7 i 2 godine) živimo u kući čija je ukupna širina 4.5 metara.

Prostorije su bukvalno rađene jedna po jedna po potrebi, jer su to gradili moji roditelji.

Zbog nedostatka finansija mi smo posle venčanja preuredili to nekako i sad živimo tu.

Ćerka kreće u 1 razred i želeli bismo joj nekako omogućiti njen kutak, njenu sobicu. Ona spava sa nama u spavaćoj sobi, a bebač isto u toj sobi, samo u njegovom krevetiću.

U prilogu vam šaljem nacrt prostorija. Ako biste nam dali neko rešenje, a da to finansijski ne košta mnogo. Gde stoji praznina na crtežu, tu su vrata ili prozor. Bila bih vam zahvalna na pomoći.

savjetsoba1

...................................................................................................................

Moram priznati da mi je trebalo dosta vremena da odgovorim na ovo pitanje čitateljke. Problem koji vi ovdje imate zahtjeva ipak malo detaljniji pristup. Za neko konkretnije rješenje nisu dovoljne samo ove okvirne mjere zato što u ovom slučaju svaki centimetar igra veliku ulogu. Koliko sam mogla protumačiti ovo je približno tlocrt vašeg stana.

savjetsoba2

U ovom slučaju nemam tačnu poziciju vrata, smjer otvaranja vrata, tačnu poziciju prozora i ostale parametre da bih Vam mogla predložiti i nacrtati nešto konkretno.

Kako ste naveli, željeli biste kutak za vašu kćerkicu. U ovakvom tlocrtu teško da se može smjestiti još jedna zasebna soba. Koliko vidim nema prozora da bi se mogli žrtvovati za tu namjenu. Međutim mogli biste biti kreativni pa napraviti privid sobe.

Jedan prijedlog jeste u da se u gornjem dijelu spavaće sobe, bliže prozoru, napravi njena mala niša, sve pod uslovom da vrata dozvoljavaju da se bračni krevet pomakne prema dole.

Pregrada bi bila takva da ipak dopušta da svjetlost sa prozora prodire dublje u prostoriju, a da njoj dozvoli određenu dozu privatnosti. Nešto kao na slici ispod.

savjetsoba6

Također ta pregrada bi mogla služiti i kao police za njene stvari, kao na narednoj slici.

savjetsoba4

Ukoliko ipak želite da odvojite dijete iz spavaće sobe onda jedino rješenje vidim to da se unutar dnevnog boravka formira spavaća soba, a da spavaća soba postane dječija soba.

Pored standardnih rješenja uglova i trosjeda na razvlačenje, koji realno nisu predviđeni za stalno spavanje na njima, tu je i mogućnost postavljanja zidnog kreveta. Na ovaj način prostor je potpuno transformabilan, a vi dobijate krevet koji je funkcionalan i ugodan za spavanje. Ovo rješenje jeste
skuplje nego bilo koje drugo, ali je po meni dugoročno isplativo. S obzirom da imate prostor koji je jako karakterističan morat ćete se služiti nesvakidašnjim rješenjima da biste ga iskoristili do maksimuma. Nažalost u ovakvim slučajevima neka generična rješenja ne pomažu.

savjetsoba3

savjetsoba5

Merima Delić, dia
Stručna saradnica

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.