Baner
Baner
Baner

Za kvalitetan život čovjeka, biljke su neophodne u svakom smislu, pa tako i u estetskom. Sabina Živojević, stručna saradnica Enterijer.ba savjetuje koje biljke reduciraju štetne materije u vazduhu i koje su najprilagodljivije za određene zone doma.

..................................................................................


Zanima me koje biljke su korisne u zatvorenom prostoru, kuhinji, spavaćoj sobi i sl.?
Lijep pozdrav,
Šeherzada..................................................................................Biljke su neophodne za kvalitetan život čovjeka, kako u eksterijeru, tako i u enterijeru.

Ukrasne sobne biljke oživljavaju svaki prostor i stvaraju ugodnu atmosferu za rad i rekreaciju. Što su bolje prilagođene karakteru prostora, imaju efikasnije djelovanje.

 

Oplemenjuju prostor

Sobne biljke se koriste za uređenje enterijera, a u ljetnim mjesecima ili u toplim podnebljima mogu služiti za uređenje terasa, balkona - kao male oranžerije sa biljkama koje se sade u žardinjere i posude različitih oblika i materijala (pojam oranžerije je bio poznat i u klasičnim vrtovima kao što je Versaj) kao i ostalih vanjskih prostora. Primjena ukrasnih biljaka treba da oplemeni prostor, kako u estetsko-dekorativnom smislu, tako i u sanitarno-higijenskom.Biljke kao ”mini klima-uređaji”

Sobne biljke predstavljaju male klima-uređaje u prostoru. Preko 90% isparavaju vodu kojom se zalijevaju pa povećavaju relativnu vlažnost zraka. Razgrađuju CO2, proizvode kiseonik i razgrađuju štetne materije iz vazduha koje se javljaju kao posljedica isparavanja tepiha, namještaja, farbe, tehničkih aparata, sredstava za čišćenje, pa i smoga izvana. Među najštetnije materije se ubrajaju: formaldehid, trihloretilen, benzol.
Redukcija štetnih materija iz vazduha

Primjeri ukrasnih biljaka koje reduciraju štetne materije u vazduhu:

Hedera helix – hedera, bršljan odstranjuje benzen, formaldehid, ksilen. Primjena se posebno preporučuje ljudima sa alergijama i astmom – izvrsno pročišćava vazduh u prostoriji;

Spatiphyllum sp. – spatifilum odstranjuje trihloretilen, formaldehid i ima sposobnost apsorpcije elektrostatičkog naboja koji emitiraju TV i  kompjuterski ekrani. Postao je omiljena cvjetna dekoracija stanova i kancelarijskih prostora prepunih elektronike;

Dracaena deremensis
– dracena, zmajevac odstranjuje benzen, formaldehid i ksilen, a posebno je njegova primjena efikasna u novim prostorijama ili prostorijama opremljenim novim namještajem (visok nivo formaldehida);

Sansevieria sp. – sansevierija, sabljica odstranjuje trihloretilen, benzen, formaldehid;

Ficus sp. – fikusi odstranjuju trihloretilen, benzen, formaldehid, neutraliziraju. Fikus neutralizira duhanski dim, smanjuje koncentraciju ugljičnog dioksida i ugljičnog monoksida;

Kaktusi, naročito oni veći, smanjuju koncentraciju organskih materija koje isparavaju u prostorijama i apsorbiraju štetno elektromagnetsko zračenje.Cvjetno dekorativne i lisnodekorativne biljke

Možemo reći da su najdjelotvornije biljke one sa dosta lišća kao što su dracene, fikusi i palme. Prema nekim istraživanjima potrebno je na cca 9 metara kvadratnih prostora imati bar po jednu biljku.

Poznavanje morfoloških i bioloških osobina biljnih individua je bitan preduslov za postizanje efektnih vizuelnih doživljaja. Da bi se ostvario potreban smisao i estetski efekat, u svakom konkretnom slučaju potrebno je izabrati one vrste biljaka, čija umjetnička izražajnost najviše odgovara namjeni i funkciji prostora.
Sobne biljke dijelimo na one koje se uzgajaju radi lijepog izgleda cvijeta, te se zovu cvjetno dekorativne biljke (npr. Pelargonium, Saintpaulia, Anthurium) i one koje se uzgajaju radi lijepog izgleda lista to jest lisnodekorativne (npr. Ficus elastica, Agave americana, Dracaena fasciata i druge).Koje efekte postići?

Pri uređenju enterijera ukrasnim biljkama, mora se poći od konstatacije da one potječu iz raznih krajeva svijeta i da imaju različite zahtjeve prema prisustvu i intenzitetu ekoloških faktora (svjetlost, toplota, temperatura, ekspozicija, supstrat itd.).

Osim toga, sobne biljke se odlikuju raznolikošću habitusa, formi listova, cvjetova, plodova i boja. Sobnim biljkama pojedini dijelovi u prostoriji mogu se po potrebi maskirati ili istaći. Njihovom primjenom u prostoru možemo postići harmonične, disharmonične i kontrasne efekte.

Prostori različite namjene i funkcije zahtijevaju i različit izbor biljnog materijala, kao i njegovu primjenu. Primjena ovisi i o stilu namještaja, prisustvu boja tepiha, zavjesa, podova, zidova itd. Ako se radi o prostorima kao što su holovi, dnevni boravci, spavaće sobe koriste se vrlo često svježe biljke za njihovo uređenje, a ako se radi o prostorima koji su manje izloženi svjetlosti (kuhinje, kupatila itd.) mogu se koristiti i druge vrste cvijeća za njihovo uređenje kao što je umjetno, suho, vrtovi u bocama (terariji), dekorativne vitrine i slično.Koja biljka pogoduje kojoj prostoriji?

Primjeri biljaka za prostore različite namjene i funkcije:

dnevni boravak: Begonia rex, Chrysalidocarpus lutescens, Sansevieria trifasciata, Chlorophytum comosum, Dieffenbachia maculata, Dracena marginata, Ficus benjamina, Ficus elastica, Ficus lyrata, Monstera deliciosa, Rhododendron simsii;

spavaća soba: Cyclamen persicum, Chlorophytum comosum, Fatshedera lizei, Fucsia, Jasminum polyanthum, Pelargonium x hortorum, Saintpaulia, Spathiphyllum wallisii;kuhinja: Aglaonema commutatum, Asplenium Nidus, Coleus blumei, Epipremnum aureum, Hedera helix, Impatiens walleriana, Tradescantia fluminensis, Zebrina pendula, začinske biljke;

kupatilo: razne paprati - Asplenium nidus, Nephrolepis exaltata, Adiantum raddianum, Asparagus densiflorus, zatim Chlorophytum comosum, Alocasia x amazonica, Ficus pumila;

hodnik/predsoblje: Aspidistra elatior, Cissus antarctica, Clivia miniata, Fatsia japonica, Hedera helix, Tradescantia fluminensis, Chamaedorea elegans, Rhapis excelsa, Stromanthe sanguinea tricolor;

kancelarija: Spathiphyllum, Chlorophytum comosum, Aloe Vera, Dracaena marginata, Beaucarnea Recurvata, Dieffenbachia sp., Setcreasea purpurea, Ficus elastica, Hedera helix, Nephrolepis sp., Saintpaulia ionantha, Schefflera arboricola itd.

Iz navedenog da se zaključiti o esencijalnoj važnosti ozelenjavanja enterijera za čovjeka i oplemenjivanja prostora u kome on živi i radi, pa je u tom smislu potrebno posvetiti veću pažnju ovoj oblasti.

Srdačan pozdrav,


Sabina Živojević, dipl.ing. poljoprivrede
Stručna saradnica Enterijer.ba
E: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.