Za kvalitetan život čovjeka, biljke su neophodne u svakom smislu, pa tako i u estetskom. Sabina Živojević, stručna saradnica Enterijer.ba savjetuje koje biljke reduciraju štetne materije u vazduhu i koje su najprilagodljivije za određene zone doma.

..................................................................................


Zanima me koje biljke su korisne u zatvorenom prostoru, kuhinji, spavaćoj sobi i sl.?
Lijep pozdrav,
Šeherzada



..................................................................................



Biljke su neophodne za kvalitetan život čovjeka, kako u eksterijeru, tako i u enterijeru.

Ukrasne sobne biljke oživljavaju svaki prostor i stvaraju ugodnu atmosferu za rad i rekreaciju. Što su bolje prilagođene karakteru prostora, imaju efikasnije djelovanje.

 

Oplemenjuju prostor

Sobne biljke se koriste za uređenje enterijera, a u ljetnim mjesecima ili u toplim podnebljima mogu služiti za uređenje terasa, balkona - kao male oranžerije sa biljkama koje se sade u žardinjere i posude različitih oblika i materijala (pojam oranžerije je bio poznat i u klasičnim vrtovima kao što je Versaj) kao i ostalih vanjskih prostora. Primjena ukrasnih biljaka treba da oplemeni prostor, kako u estetsko-dekorativnom smislu, tako i u sanitarno-higijenskom.



Biljke kao ”mini klima-uređaji”

Sobne biljke predstavljaju male klima-uređaje u prostoru. Preko 90% isparavaju vodu kojom se zalijevaju pa povećavaju relativnu vlažnost zraka. Razgrađuju CO2, proizvode kiseonik i razgrađuju štetne materije iz vazduha koje se javljaju kao posljedica isparavanja tepiha, namještaja, farbe, tehničkih aparata, sredstava za čišćenje, pa i smoga izvana. Među najštetnije materije se ubrajaju: formaldehid, trihloretilen, benzol.
















Redukcija štetnih materija iz vazduha

Primjeri ukrasnih biljaka koje reduciraju štetne materije u vazduhu:

Hedera helix – hedera, bršljan odstranjuje benzen, formaldehid, ksilen. Primjena se posebno preporučuje ljudima sa alergijama i astmom – izvrsno pročišćava vazduh u prostoriji;

Spatiphyllum sp. – spatifilum odstranjuje trihloretilen, formaldehid i ima sposobnost apsorpcije elektrostatičkog naboja koji emitiraju TV i  kompjuterski ekrani. Postao je omiljena cvjetna dekoracija stanova i kancelarijskih prostora prepunih elektronike;

Dracaena deremensis
– dracena, zmajevac odstranjuje benzen, formaldehid i ksilen, a posebno je njegova primjena efikasna u novim prostorijama ili prostorijama opremljenim novim namještajem (visok nivo formaldehida);

Sansevieria sp. – sansevierija, sabljica odstranjuje trihloretilen, benzen, formaldehid;

Ficus sp. – fikusi odstranjuju trihloretilen, benzen, formaldehid, neutraliziraju. Fikus neutralizira duhanski dim, smanjuje koncentraciju ugljičnog dioksida i ugljičnog monoksida;

Kaktusi, naročito oni veći, smanjuju koncentraciju organskih materija koje isparavaju u prostorijama i apsorbiraju štetno elektromagnetsko zračenje.



Cvjetno dekorativne i lisnodekorativne biljke

Možemo reći da su najdjelotvornije biljke one sa dosta lišća kao što su dracene, fikusi i palme. Prema nekim istraživanjima potrebno je na cca 9 metara kvadratnih prostora imati bar po jednu biljku.

Poznavanje morfoloških i bioloških osobina biljnih individua je bitan preduslov za postizanje efektnih vizuelnih doživljaja. Da bi se ostvario potreban smisao i estetski efekat, u svakom konkretnom slučaju potrebno je izabrati one vrste biljaka, čija umjetnička izražajnost najviše odgovara namjeni i funkciji prostora.




Sobne biljke dijelimo na one koje se uzgajaju radi lijepog izgleda cvijeta, te se zovu cvjetno dekorativne biljke (npr. Pelargonium, Saintpaulia, Anthurium) i one koje se uzgajaju radi lijepog izgleda lista to jest lisnodekorativne (npr. Ficus elastica, Agave americana, Dracaena fasciata i druge).



Koje efekte postići?

Pri uređenju enterijera ukrasnim biljkama, mora se poći od konstatacije da one potječu iz raznih krajeva svijeta i da imaju različite zahtjeve prema prisustvu i intenzitetu ekoloških faktora (svjetlost, toplota, temperatura, ekspozicija, supstrat itd.).

Osim toga, sobne biljke se odlikuju raznolikošću habitusa, formi listova, cvjetova, plodova i boja. Sobnim biljkama pojedini dijelovi u prostoriji mogu se po potrebi maskirati ili istaći. Njihovom primjenom u prostoru možemo postići harmonične, disharmonične i kontrasne efekte.





Prostori različite namjene i funkcije zahtijevaju i različit izbor biljnog materijala, kao i njegovu primjenu. Primjena ovisi i o stilu namještaja, prisustvu boja tepiha, zavjesa, podova, zidova itd. Ako se radi o prostorima kao što su holovi, dnevni boravci, spavaće sobe koriste se vrlo često svježe biljke za njihovo uređenje, a ako se radi o prostorima koji su manje izloženi svjetlosti (kuhinje, kupatila itd.) mogu se koristiti i druge vrste cvijeća za njihovo uređenje kao što je umjetno, suho, vrtovi u bocama (terariji), dekorativne vitrine i slično.



Koja biljka pogoduje kojoj prostoriji?

Primjeri biljaka za prostore različite namjene i funkcije:

dnevni boravak: Begonia rex, Chrysalidocarpus lutescens, Sansevieria trifasciata, Chlorophytum comosum, Dieffenbachia maculata, Dracena marginata, Ficus benjamina, Ficus elastica, Ficus lyrata, Monstera deliciosa, Rhododendron simsii;

spavaća soba: Cyclamen persicum, Chlorophytum comosum, Fatshedera lizei, Fucsia, Jasminum polyanthum, Pelargonium x hortorum, Saintpaulia, Spathiphyllum wallisii;



kuhinja: Aglaonema commutatum, Asplenium Nidus, Coleus blumei, Epipremnum aureum, Hedera helix, Impatiens walleriana, Tradescantia fluminensis, Zebrina pendula, začinske biljke;

kupatilo: razne paprati - Asplenium nidus, Nephrolepis exaltata, Adiantum raddianum, Asparagus densiflorus, zatim Chlorophytum comosum, Alocasia x amazonica, Ficus pumila;

hodnik/predsoblje: Aspidistra elatior, Cissus antarctica, Clivia miniata, Fatsia japonica, Hedera helix, Tradescantia fluminensis, Chamaedorea elegans, Rhapis excelsa, Stromanthe sanguinea tricolor;

kancelarija: Spathiphyllum, Chlorophytum comosum, Aloe Vera, Dracaena marginata, Beaucarnea Recurvata, Dieffenbachia sp., Setcreasea purpurea, Ficus elastica, Hedera helix, Nephrolepis sp., Saintpaulia ionantha, Schefflera arboricola itd.

Iz navedenog da se zaključiti o esencijalnoj važnosti ozelenjavanja enterijera za čovjeka i oplemenjivanja prostora u kome on živi i radi, pa je u tom smislu potrebno posvetiti veću pažnju ovoj oblasti.

Srdačan pozdrav,


Sabina Živojević, dipl.ing. poljoprivrede
Stručna saradnica Enterijer.ba
E:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.