Svaki prostor koji ima određena ograničenja je zahtjevniji u smislu uređenja, iziskuje dodatni trud i napor kako bi se našlo najbolje rješenje. Takav je slučaj i s malim dnevnim boravcima, koji nisu rijetki u našim stambenim prilikama.

Naime, izbor pravih boja, stila, dizajna i proporcija namještaja uveliko utiče na osjećaj prostora, ali i na udobnost male prostorije.

Kako biste središnju prostoriju za odmor i relaksaciju učinili što ugodnijom za boravak te vizuelnim proširenjem dobili na veličini u nastavku vam donosimo 10 savjeta kako da to učinite.

 

Svijetle boje čine da vaš prostor izgleda veće

Ova činjenica se odnosi na sve prostore – svijetle boje zidova i namještaja će uvek dati efekat vizuelno većeg prostora.

 

Birajte namještaj manjih dimenzija

Ovo se prije svega odnosi na sofu, ali i na klub stolić, TV komodu i sl. Dakle, mali dnevni boravci ne vole velike, glomazne komade namještaja, previše detalja, boja, prenaglašenih tekstura.

 

Birajte funkcionalni namještaj 

Za male prostore mjesto za odlaganje je uvek sporno – pa u to ime gledajte da ga ima svuda gdje je moguće. Sofa koja se razvlači i postaje sanduk za odlaganje jastuka, posteljine je odlična ideja. Tabure ili klub stolić koji se otvara i sadrži prostor za odlaganje je fenomenalna stvar. Fotelje na razvlačenje su odlične i u slučaju ako često imate goste i treba vam dodatni krevet.

 

Neka vaš namještaj "lebdi"

Birajte sofu sa visokim nogicama, komode također (ili ih kačite kao konzole), klub stolić i fotelja treba da budu izdignuti i “šuplji” u donjem dijelu. Na ovaj način prostor će djelovati nezagušeno i veće nego što zapravo to i jeste.

 

 

Koristite namještaj od stakla

Ovaj namještaj je proziran i također daje utisak nezagušenosti prostora, a samim tim i veće prostranosti. 

 

 

Ogledala vizuelno uvećavaju prostor

Ako ih postavite naspram prozora dobićete i više prirodnog svjetla u svojoj maloj dnevnoj sobi koje je također jako bitan faktor osjećaja prostranosti.

 

 

Okružite svoj TV namještajem za odlaganje 

Ako nemate dovoljno mjesta za odlaganje – ovo je rješenje. Za maksimalno iskorišten prostor najbolje je praviti namještaj po mjeri. Ako vam prostor za odlaganje nije problem birajte svedenu TV komodu manjih dimenzija.

 

Iskoristite svaki čošak

Polica, lampa, pomoćni stolić, biljka – sve će to odvlačiti pogled dublje u prostor i stvaraće iluziju veće dnevne sobe.

 

Zavjese od poda do plafona 

Ovakve zavjese naglašavaju treću dimenziju vašeg prostora, čineći ga višim, a samim tim i prostranijim.

 

 

Iskoristite tabure za dodatno sjedenje 

Ovakvi komadi namještaja su mali, nemaju naslon i ne pregrađuju prostor, čineći ga na taj način otvorenim i prostranim. Odlična ideja je da tabure smjestite ispod TV komode ili ispod klub stola jer na taj način ne zauzima mjesto, a po potrebi postaje stolica za goste.