Preljevi za salatu, sosovi, senf, tegle maslina i kiselih krastavaca neki su od stalnih 'stanovnika' vrata mnogih frižidera.

Frizidernamirnice

Neke se namirnice mogu čuvati u vratima, a neke ipak treba čuvati negdje drugo u frižideru. Ništa nije loše u vezi vrata frižidera, to je dobro mjesto za čuvanje određene hrane. Međutim, budući da se vrata frižidera uvijek otvaraju i zatvaraju, to se smatra najtoplijim mjestom u frižideru.

"Namirnice čuvane u vratima imaju veću mogućnost da budu izložene višim temperaturama u kuhinji", kaže Katie Reeder, certifikovana instruktorica ServSafea. "Kad se frižider otvara često i duže nego što je potrebno, bit će mu teže održavati stvari hladnima, posebno one namirnice čuvane u vratima".

To znači da biste brzo pokvarljive namirnice, one koje se moraju stalno držati na nižoj temperaturi, trebali držati unutar glavnog odjeljka frižidera.

Koristite vrata za namirnice koje nisu tako kvarljive, one koje mogu podnijeti temperaturne promjene. Namirnice poput začina, kiselih krastavaca, maslina, vode, gaziranih pića, pa čak i sokova dobri su kandidati. Stručnjaci za sigurnost hrane slažu se da bi sljedeće četiri namirnice uvijek trebale biti na policama vašeg frižidera, a nikako u vratima.

Popis bi mogao biti iznenađujući budući da mnogi frižideri dolaze opremljeni namjenskim spremištem u vratima za neke od ovih artikala.

Jaja, mlijeko i mliječni proizvodi

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savjetuje potrošačima da čuvaju jaja, mlijeko i druge mliječne proizvode na temperaturi od 4 stepena Celzijusa ili nižoj. Jedino mjesto koje dosljedno može ostati na ili ispod te temperature je unutrašnjost frižidera, a ne vrata.

Kulinarska nutricionistica Laura M. Ali kaže da iako mnogi frižideri imaju odjeljke na vratima dizajnirane posebno za jaja i mlijeko, te se namirnice nikada ne bi smjele čuvati u vratima.

Ali, preporučuje čuvanje jaja u njihovoj originalnoj kutiji na srednjoj ili donjoj polici, prema zadnjem dijelu frižidera kako biste osigurali da ostanu hladna. Što se tiče mlijeka, iskoristite podijeljene, podesive police svog frižidera kako biste stvorili savršeno mjesto u sredini frižidera, prema zadnjoj strani.

Meso, perad i riba

Sirovo meso, perad i riba ne pripadaju u vratima vašeg frižidera. Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a (USDA), treba ih stalno čuvati na temperaturi od 4 stepena Celzijusa ili nižoj.

Sirovo meso lako će se pokvariti ako se drži iznad tih temperatura. Nutricionistica Lauren Harris-Pincus slaže se da je rok trajanja svježih životinjskih bjelančevina relativno kratak.

"Sirovi životinjski proteini također imaju potencijal unakrsno kontaminirati hranu na istoj polici ili polici ispod", kaže Katie Schimmelpfenning. Čuvajte sirovo meso u glavnom odjeljku frižidera, na najnižoj polici, po mogućnosti u nekoj posudi.

Rezani proizvodi

Čuvate li rezano voće i povrće u vratima frižidera? Ako je tako, Reeder preporučuje da prestanete. "Određeno rezano voće i povrće, posebno dinje, paradajz i lisnato povrće, smatraju se hranom većeg rizika", objašnjava.

To je zato što su nakon rezanja podložnije razvoju bakterija zbog kombinacije faktora kao što su nivo pH-a, više temperature i vlaga. Oni su visokorizična hrana jer su u prošlosti bili povezani s izbijanjem bolesti koje se prenose hranom. Čuvajte ih u hermetički zatvorenim posudama sigurnim za hranu u glavnom odjeljku vašeg frižidera.

Ostaci hrane

Kako biste im pomogli da izdrže preporučena tri do četiri dana prije konzumiranja ili bacanja, držite ih u glavnom odjeljku frižidera, a ne u vratima. Kao i rezani proizvodi, vrlo su osjetljivi na razvoj bakterija, a najsigurniji način skladištenja je držati ih na temperaturi ispod 4 stepena Celzijusa.