Boje mogu potaknuti raspoloženje ili ga uništiti. Imaju moć stvoriti ugođaj u prostoriji, a odabirom pogrešne nijanse možete ugroziti izgled prostora kao i osjećaj koji ćete imati ulaskom u njega.

kupatilo6

Prilikom uređenja doma odabir odgovarajućih boja zidova vrlo je važan kad je riječ o svim prostorijama i treba mu pažljivo pristupiti. To se podjednako odnosi na dječju sobu, dnevni boravak ili pak kupatilo.

U konačnici, to je prostorija u kojoj ćete boraviti najmanje dvaput na dan, svakog dana. Zato se u njoj želite osjećati ugodno i opušteno. Treba vam boja koja je sposobna napuniti vas energijom ujutro ili vas opustiti tokom večeri. S druge strane, važno je da njeno održavanje bude praktično. Ako na taj način promatrate boje koje ćete uzeti u obzir, stručnjaci savjetuju da svakako u širokom luku zaobiđete ove koje su izdvojili.

1. Zelena

Iako se zelena može činiti kao izvrstan izbor za farbanje kupatila, zbog svoje povezanosti s prirodom to bi mogao biti loš izbor.

kupatilo1

- Ovisno o vrsti kupatila i izloženosti prozora, zelena je obično zabranjena nijansa za ovaj prostor. Zelene boje će dati zelenkasti odsjaj koži, pa će vam odraz u ogledalu djelovati bolesno - savjetuju Kiley Jackson i Aileen Warren iz Jackson Warren Interiors.

Ako vas ipak privlači zelena i mislite da njen odsjaj neće imati utjecaja, možete testirati učinak. Obojite veliki komad tapete i objesite ga u kupatilu. Pogledajte u različito doba dana, pod prirodnim i umjetnim svjetlom, kako boja djeluje na prostor.

2. Crvena

Intenzivne, svijetle boje mogu djelovati nadmoćno u ograničenom prostoru poput kupatila - objašnjava dizajner enterijera Artem Kropovinsky.

kupatilo2

Međutim, to ne znači da morate u potpunosti zaboraviti na crvenu boju u kupatilu.

- Ako želite dodati dašak crvenila, razmislite o dodavanju ukrasnih elemenata kao što su peškiri, tepisi ili umjetnička djela - predlaže Angela Hamwey, osnivačica Mackenzie & Co.

3. Žuta ili plava

- Što vrijedi za crvenu, vrijedi i za druge nijanse sličnih karakteristika. Posebno predlažemo izbjegavanje potpuno zasićenih primarnih boja poput crvene, žute ili plave koje mogu biti vizuelno šokantne. Skloni smo izbjegavati hrabre oštre boje, posebno u kupatilu jer bi ona trebala djelovati svijetlo i ugodno kako bi se potaknuo osjećaj opuštenosti - upozorava Angela Hamwey.

kupatilo3

- Kupatila su često manji prostori u domu usmjereni na higijenu i njegu tijela. Važno je koristiti svijetle, neutralne boje kako bi prostor izgledao svježe i primamljivo - preporučuje Hamwey.

4. Bijela

Iako dizajneri enterijera preporučuju svijetle nijanse za farbanje kupatila, istovremeno upozoravaju na zamke nijansiranja.

kupatilo4

- Bijela možda nije idealna jer će lako pokazati prljavštinu i mrlje, te zahtijeva više održavanja. Umjesto toga, preporučujemo meke, neutralne boje u nijansama sive, plave i prljavo bijele kako biste stvorili spokojan prostor. U konačnici, dobro dizajnirano kupatilo s pravom bojom će vas ujutro napuniti energijom i pružiti smirenost noću - kaže Angela Hamwey.

Sa tim se slažu i Kiley Jackson te Aileen Warren ističući da je važno birati lagane i opuštajuće boje.

5. Tamne boje

Bilo koja boja može biti pogrešna za kupatilo ako je nijansa previše tamna.

kupatilo5

- Tamne boje također nisu idealne za kupatilo jer mogu pokvariti raspoloženje i učiniti prostor manjim - objašnjava Angela Hamwey.

Međutim, prema Kiley Jackson i Aileen Warren, postoji iznimka.

- Pojačajte dramu u malom prostoru. To je sjajno mjesto za iskazivanje ličnosti, ali vjerovatno bismo se klonili crvenih nijansi - kažu Kiley Jackson i Aileen Warren.

Koja je boja najbolja za kupatilo?

- Usredotočite se na svijetle boje za kupatila - savjetuje Kate Figler iz Kate Figler Interiors.

kupatilo7

- Kupatila su prostori koji bi trebali biti istovremeno umirujući i praktični - mjesto za opuštanje nakon dugog dana i spremanje na posao ujutro. Razmislite o toplim bijelim, oštrim sivim ili drugim umirujućim tonovima - savjetovala je Figler.

Dizajner enterijera Artem Kropovinsky kaže da bezvremenska bijela boja kupatila nikada ne gubi svoj šarm.

- Ona pomaže da kupatilo djeluje svjetlo i prostrano. Također, razmislite o nježnim svijetloplavim tonovima. Ovo je još jedna prikladna opcija za kupatila, koja nudi sjaj sličan bijelom, ali s dodatnim karakterom. Ili možda bež. Ova topla i primamljiva nijansa izvrsno pristaje kupatilima, nudeći fleksibilnost za dodavanje živopisnih asesoara - zaključuje Artem.