Kupatilo je vjerovatno najprivatnija prostorija u stanu.

Koliko će uspješno biti uređeno i namješteno uslovljeno je ispunjavanjem postavljenih zahtjeva. Da li će to biti funkcionalno kupatilo za zaposlenu porodicu ili raskošna prostorija za užitak i opuštanje, zavisi od vaših potreba i želja.

Funkcije kupatila su poznate. To je namjenska prostorija s tačno određenim zahtjevima. U kupatilu se umivamo i uređujemo, ali s vremenom kupatilo bi trebalo da postane i nešto više od umivaonice. 

 

Mjesto za odlaganje stvari

U kupatilu moramo imati mjesta za odlaganje mnoštva bočica, posudica, peškira, ogrtača, a i prljavo rublje moramo negdje spremiti. Potreban nam je i prostor za sredstva za čišćenje. U kupatilu je i veš-mašina. Ako nemaju svoje određeno mjesto, sve pobrojane stvari prave nered u kupatilu.



Izbor namještaja za kupatila na našem tržištu je prilično velik. Pri opremanju kupatila treba da posvetimo pažnju ne samo boji keramičkih pločica, umivaonika ili kade, već i površinama za odlaganje, dobroj rasvjeti i dojmu što ga stvaraju boje u cijeloj prostoriji.

 

Broj ukućana

U kupatilu, jednako kao i u drugim prostorijama, potrebno je da imamo na umu broj članova porodice i navike. Ritam života u stanu odražava se u kupatilu. Ako ujutro, u približno isto vrijeme, odlazimo od kuće, kupatilo će sigurno biti preopterećeno.



U tom slučaju bilo bi idealno veće kupatilo u koje bi mogla stati dva umivaonika i ako bismo pored kade imali i kabinu za tuširanje. U većim kućama dobro je rješenje uz veliko kupatilo i još jedno manje s umivaonikom i kabinom za tuširanje.

Da bi kupatilo bilo koliko-toliko upotrebljivo opremljeno, morali bismo sanitarne elemente nadopuniti namještajem za kupatilo. Jedino tako ćemo biti zadovoljni.


Iskoristite neiskorištene površine

Obična polica iznad ogledala i šipka za sušenje peškira nisu ni približno dovoljne. Treba da iskoristimo slobodne površine i da na njih pričvrstimo otvorene i zatvorene elemente u kojima će sve potrebne sitnice naći svoje mjesto.

U kupatilu uvijek ima neiskorištenih površina koje možemo dobro iskoristiti. To su prostor iznad kade, WC šolje i mašine za veš, površina iznad ogledala... Upotrebne predmete, kao što su peškiri živih i različitih boja, lijepe bočice i kutije za kozmetičke preparate, iskoristimo kao ukras prostorije. Izloženi na policama dat će prostoriji privlačnost.

Mogućnost zasićenja

Prije nego što se upustite u kupovinu različite skupe sanitarne opreme, proučite svoj način života i održavanja higijene i navike članova porodice koji će koristiti kupatilo. Prije odlučivanja o bojama i uzorcima moramo tačno znati šta želimo, jer kupatilo nećemo mijenjati nekoliko godina. Ako odaberemo pločice, moramo biti svjesni da je njihov vijek trajanja izvanredno dug, ali i da nam mogu dosaditi.