Svijet dizajna prethodnih sedmica bio je obilježen Salonom namještaja u Milanu – Salone del Mobile koji je održan od 17. do 22. aprila.

..................................................................................








 

Inovacije u dizajnu kuhinja

Pored dvanaest hala milanskog sajma prepunih izlagača namještaja, ove godine sajam je ugostio i prostor u kojem su predstavljene inovacije u dizajnu kuhinja EuroCucina 2012. Ovogodišnji sajam prikazao je namještaj pretežno toplih boja, u nijansama krem i smeđe, sa ponekim detaljem u zelenoj, žutoj ili sličnoj nježnijoj boji.


Milano Design Week

I dok je Salon definitivno najzanimljivije mjesto za poslovne ljude koji se bave dizajnom enterijera ili pak proizvodnjom namještaja, u Milanu se paralelno sa sajmom tradicionalno organizuje i Milano Design Week.

Milano Design Week je odlična prilika za predstavljanje mladih dizajnera i umjetnika, kao i manjih kompanija koji se bave dizajnom namještaja, a ne učestvuju u Sajmu. Dešava se na nekoliko lokacija u Milanu: Brera, Lambrate i Tortona, sva tri kvarta blizu centra Milana, i svaki poseban na svoj način.

Zanimljivost programa Fuori Salone je što posjetitelje uvodi u milanske zgrade i dvorišta i omogućava upoznavanje nekih dijelova Milana u koje se inače ne zalazi, istovremeno prezentirajući razne proizvode manje poznatih dizajnera iz različitih sfera.

Uz slike sa sajma, izdvajamo i slike nekih dizajnerskih ostvarenja izloženih u tim zonama.


 

Autor: Vedrana Mujezinović