U našoj redovnoj rubrici Urbana flora svake sedmice vas upoznajemo sa kućnim biljkama, njihovim održavanjem i dekorativnim efektom. Naša čitateljka iz Mostara dostavila je fotografije njene omiljene kućne biljke – Aloe vere.

..................................................................................







Ljekovita i ukrasna biljka, porijeklom iz Južne Afrike, naširoko je poznata po svojim zdravstvenim i iscjeljujućim svojstvima. Naša čitateljka objasnila nam je da je aloja za nju posebno drag cvijet, jer pored toga što pripada porodici ljiljana (koje ona izuzetno voli) i što je jako zdrava, također je veoma laka za održavanje i izrazito dekorativna u enterijeru.


Idealna za prozor i osvijetljena mjesta

Od nekoliko vrsta aloje koje se mogu nabaviti, najpoznatije su svakako: Aloe vera (barbadensis) i Aloe variegata. Međutim, naša čitateljka posebno uzgaja Aloe humilis sa trnovitim listovima i posjeduje nekoliko saksija u kojima je aloja stara i preko deset godina. Mladu aloju i onu koja prirodno ima manji rast, ona čuva na prozorskoj dasci, u lijepim dekorativnim saksijama.

Redovnim održavanjem i položajem pored izvora svjetlosti, aloja se razgranava i raste te postaje prelijepa sobna biljka za dnevnu sobu, sa zelenom cvjetnom stabljikom.





Našoj čitateljki se zahvaljujemo na dostavljenim fotografijama, a sve vas pozivamo da nam dostavite fotografije zanimljivih zona vašeg doma, sobnih biljaka ili kućnih ljubimaca na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.