Neugodna pirika i pjeskovita podloga samo su neki od problema sa kojima se naša čitateljka Sanja susreće u uređenju svog vrta. Erdal Ćeman, stručni saradnik Enterijer.ba, dao je veoma zanimljiv savjet o izboru biljaka za vrt, kao i o načinima borbe protiv pirike uz pomoć herbicida.

..................................................................................

 

Poštovani,

već godinama pokušavam srediti mali vrt ispred kuće. Problem je što je vrt smješten na relaciji istok-jug-zapad i cijeli dan je sunce. Također je i zemlja jako loša na tom dijelu - pjeskovita je. Vrt mi je smješten uz potok, a ispred je ograda kuće.

Problem je što ljeti sve izgori i izgleda jako neugledno. Također, od trave prevladava pirika koje se pokušavam riješiti. Sve biljke koje sam uzgajala su mi spaljene preko ljeta.

Sviđa mi se moderan stil vrta, kao kamenjari, šljunak i ukrasne trave, te sezonsko cvjeće koje je nisko. Željela bih da je ispunjen cijeli taj prostor, bez travnjaka.

Zahvaljujem na odgovoru,


Sanja

..................................................................................

Poštovana Sanja,

problem u vašem vrtu je pirika i riješit će ga sistemski herbicid. To je nepopularno sredstvo jer zagađuje okoliš u slučajevima česte upotrebe (poljoprivreda i druge vrste ekstenzivnog uzgoja biljnih kultura) ali u vašem slučaju je neophodno.

Neophodno jer pirika je izuzetno otporna trava koju čupanjem, prekopavanjem i sličnim mehaničkim metodama ne možete dugotrajno eliminisati iz vrta. Razlog tome je korijen pirike koji je vriježast i iz najmanjeg komadića koji ostane u tlu razvije se vrlo brzo nova biljka.

 

Kako postupati sa herbicidom?

Sistemski herbicid možete naći u bilo kojoj poljoprivrednoj apoteci, a cijene se kreću od 5 do 25 KM, ovisno o količini. Pri kupovini pitajte prodavca u kojem omjeru da razblažite koncentrat. Trava će biti u potpunosti uništena za 21 dan kada je treba ukloniti. Karenca (trajnost djelovanja) herbicida je ograničena i tlo je nakon tog perioda sigurno za dalju upotrebu. Za prskanje Vam je potrebna prskalica.

Kada očistite travnjak od pirike imate spreman prostor za izgradnju vrta.

 

Mediteransko bilje

Pjeskovito tlo je ocjedito tj. ne zadržava vodu, što je dobro za suhi vrt, kakav Vi želite (kamenjar, šljunak i sl.).

Takvo tlo vrlo često nije hranjivo i fizičko-hemijske karakteristike će popraviti ukopavanje izvjesne količine đubriva ili treseta.

Biljke za sadnju u suhi vrt tražite među trajnicama karakterističnim za planinske pašnjake ili među mediteranskim biljem. U vašem pismu niste naveli lokalitet ili nadmorsku visinu tako da ne mogu procijeniti ekstremne vrijednosti temperature u zimskom periodu, zato sam suzdržan u predlaganju vrsta i uzeću klimatske karakteristike Sarajeva kao parametar za poređenje.

 

Od lavande do pampas trava

U suhi vrt možete saditi lavandu (Lavandula angustifolia), žalfiju (Salvia officinalis) - koju možete sušiti za čaj, razne vrste Seduma (čuvarkuće i sl.), hebe... Zatim dio vrta možete nasaditi začinskim biljem kao što je bosiljak, menta (uz potok), origano, majčina dušica, mak...

Sa ukrasnim travama problem je što ih nije lako nabaviti kod lokalnih trgovaca sadnim materijalom. Preporučio bih slijedeće: Glyceria maxima „Variegata“ (brzo se širi podzemnim vriježama te je neophodno kontrolisati), Festuca glauca (i druge vrste iz roda Festuca), Cortaderia selloana – pampas trava (zimi je neophodno zaštiti busen od smrzavanja), vrste roda Typha sp. itd.

Prostor koji ste skicirali ima malo više od 35 m². Za kamenjaru vam trebaju veći komadi stijena koji se rukama baš i ne mogu prenijeti. Kako biste prekrili čitavu površinu vrta potrebno Vam je 2m³ oblutka, promjera 1 do 2 cm ili škriljavih, izlomljenih stijena (pažnja!!! - oštre su i nezgodne za djecu).

Prostor za kretanje kroz vrt možete naglasiti kamenim pločama utopljenim u rizlu ili oblutak.

 

Lijep pozdrav,

 

Erdal Ćeman, dipl.ing.hort.
Stručni saradnik Enterijer.ba

 

 

 

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

 

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.