Ljubičica, omiljena među kućnim biljkama, ukras je mnogih domova. Stigla je iz Afrike i lako pronašla put ka srcima ljubitelja cvijeća širom svijeta.

Latinskog naziva Saintpaulia ionantha, ljubičica je trajnica sa zagasitozelenim okruglim listovima i mnoštvom jednostavnih ljubičastih cvjetova sa četiri latice koje cvatu gotovo cijele godine. Hibridi mogu imati bijele, ružičaste i svijetloljubičaste cvjetove. 

Njega ljubica

Nježna i delikatna ljubičica ne voli propuh.



Tokom ljeta držite ljubičicu na svijetlom i zasjenjenom mjestu kako biste je zaštitili od izravnih sunčevih zraka. Budući da joj u ljetnim mjesecima prija malo hladnija prostorija, idealno mjesto bi bilo na sjevernom prozoru.

Zimi postavite saksijicu na svjetlije mjesto gdje je temperatura konstantna i kreće se od 16 do 18 stepeni Celzijevih. Ako biljka predugo bude izložena suncu sasvim će izblijedjeti.

Ljubičica voli vlagu

Kada zalijevate ljubičicu, mlaku i mekanu vodu sipajte ispod listova. Voda koja dospije na listove ostavlja na njima mrlje. Pazite da zemlja uvijek bude vlažna. Zimi zalijevajte oskudnije.



Idealna zemlja za sadnju ljubičica je tresetni supstrat. Ove cvjetnice bolje uspijevaju u plićim posudama nego u dubokim saksijama zbog svog plitkog korijenja.

Razmnožavanje se vrši reznicama listova zakorijenjenih u pijesku ili vodi.