Svekrvin jezik je biljka iz roda lisnatih sukulenata porijeklom iz tropske Afrike.

Naziv je dobila zbog oštrih mesnatih listova, nalik na jezik, koji rastu ravno iz zemlje, a mogu biti visoki i do jedan i pol metar. U nekim krajevima poznata je pod imenom zmijski jezik. Stručni naziv za ovu biljku je Sansevieria.



Vrlo je omiljena i česta kao kućna biljka, posebno u modernim enterijerima. Listovi su zagasitozeleni sa sivim poprečnim prugama i na vrhovima su šiljati. Sansevieria trifasciata “Laurentii” ima zlatnožute pruge po rubovima zelenih listova.

Njega biljke

Saksiju sa svekrvinim jezikom smjestite na svijetlo mjesto. Temperatura prostorije neka bude prosječna, zimi ne niža od 15 stepeni Celzija.



Za sadnju ove biljke koristite tresetni supstrat. Saksija neka bude velika jer ova biljka brzo raste i ima jako korijenje koje može slomiti manju saksiju.

Zalijevanje

Ljeti je redovno zalijevajte kad primijetite da je zemlja suha. Zimi smanjite zalijevanje ili ga gotovo obustavite. Ova biljka ne traži previše vlage. Mjesečno je prihranite tekućim gnojivom. Sansevijerija se razmnožava sjemenom u proljeće ili presađivanjem izboja s podankom. Presađivanje nemojte vršiti sve dok korijen ne ispuni saksiju u potpunosti.



Kao i mnoge druge tropske biljke, otrovna je te se ne preporučuje onima koji imaju kućne ljubimce.