Ako imate malu dnevnu sobu to ne znači da morate biti umjereni prilikom uređenja enterijera. Naprotiv.

maladnevnasoba

Dokaz za to su ovih 6 jednostavnih dnevnih soba. Svaka od njih otkriva kako upakovati puno stila i funkcija u minimalne kvadrate, a da se prostor ne doima pretrpano ili vas čini da se osjećate nelagodno.

 

Razmislite o blijedoj monokromatskoj paleti

Mali prostor može biti šik ako se držite jednobojne palete kako je prikazano u ovoj bijeloj dnevnoj sobi koju potpisuje IKEA Ideas Lab. Nekoliko trikova učinit će da ovaj prostor ne bude hladan i oštar. Prekrasno zelenilo oživjet će prostor bojom. Prirodno drvo i pleteni detalji dodaju dašak ugodnog rustikalnog stila. 

01

 

Tekstura razbija neutralne boje

Kada su kvadratne površine izuzetno uske, maksimalno iskoristite svoju dnevnu sobu s namještajem malog obima, kako je u ovom prostoru prikazao Jamie Keskin Design iz Bostona. Dvosjed, ugodan za dvoje ljudi, te dva stolića pored, kao police za knjige, sjajno upotpunjuju prostor. Teksturni elementi poput pletenog stolića i rebrastih keramičkih lampi ističu neutralnu šemu boja.

02

 

Kreirajte jednostavnu eleganciju sa luksuznim detaljima

Za elegantni dizajn ne treba vam puno stvari. U ovom lijepom prostoru zapaženom na Decoistu, enterijer naglašava namještaj i ukrasni detalji u mješavini luksuznih materijala i šik boja. Mramorni stolić predstavlja atraktivan fokus u prostoriji. Zeleni kožni tabure i plava fotelja, nude upadljivo mjesto za sjedenje. Čupavi tepih nadahnut skandinavskim bojama bit će ugodan za bose noge. Svjetlucava ogledala daju sjaj bez pretjerivanja. Drvo smokve, sa desne strane, unosi dašak prirode.

03

 

Udobno uz sjedeću garnituru

Minimalistički ugao sjajan je način da maksimizirate sjedenje u maloj dnevnoj sobi. Primjer savršenog uređenja u ovom je prostoru prikazala dizajnerica enterijera sa sjedištem u Los Angelesu, Haley Weidenbaum. Nulti kvadrati nestaju sa ovim trodijelnim setom stolića za kafu. Ne samo da pružaju dodatne funkcije kada je to potrebno, već dva manja stola trenutno nestaju kad se uvuku ispod velikog. Kožna tkana stolica istovremeno je moderan i kompaktan dodir koji ne dodaje vizuelnu snagu. Biljke u saksiji donose ravnotežu, ljepotu i karakter.

04

 

Bijeli zidovi i tamni namještaj su odlična kombinacija

Tamni namještaj dodaje dubinu ovoj bijeloj, maloj dnevnoj sobi kompanije Havenly, koja pruža internetske usluge dizajna enterijera. Zraci prirodnog svjetla sprječavaju sivu sofu i bočnu fotelju u boji konjaka da opterete prostor. Imate visoke plafone? Visoko drvo smokve, kao što je prikazano na lijevoj strani, bit će odličan kontrast oštrim bijelim zidovima. Prostirka dodaje dozu topline u vidu narandžaste boje, dok ujedinjuje šemu boja ove prostorije.

05

 

Učinite malu dnevnu sobu izuzetno ugodnom

Kada je kvadratura minimalna, potražite ekstra ugodne male komade poput plišane sofe u ovom enterijeru. Šareni pomoćni stolovi odlično služe svrsi stolića za kafu koji se mogu razvući. Mala štokrlica IKEA-e dodatno je mjesto za sjedenje.

06