Ako je vaš stan samo jedna soba - bez zidova koji odvajaju spavaću sobu od dnevne sobe - onda vjerovatno više podsjeća na spavaonicu nego na pravi dom. Šta možete učiniti? Puno toga.

studio1

Čak i ako nemate višak kvadratnih metara, postoje mnogi trikovi za stvaranje zasebnih područja na malom mjestu za spavanje, rad ili samo druženje.

Ono što vam nedostaje u prostoru možete nadoknaditi stilom. Nijedna soba nije premala za prilagodbe dekora i izgleda. Najbolji dio je što ništa od toga ne zahtijeva stvari poput velikih renoviranja ili rušenja zidova. I oni koji iznajmljuju, a i kupci, uvidjet će kako je jednostavno učiniti garsonijeru da izgleda kao da ima jednu (ili čak dvije) spavaće sobe.

Napravite veću dnevnu sobu

Ovaj apartman u New Yorku je sićušna urbana oaza prepuna stila. Dizajneri u LABLstudio izdvojili su mjesta za spavanje, rad i zabavu podijelivši jednosobni stan na pola.

01

Posudili su dio kvadratnih metara spavaće sobe - koji započinju sa stražnje strane stana - kako bi napravili veću dnevnu sobu s malom kućnom kancelarijom u blizini prednjih prozora. Zid sa tapetama pojačava osjećaj odvojenosti između spavaće sobe i dnevne sobe.

 

Zavjesama razdvojite sobe

Zavjese skrivaju francuski krevet u ovoj garsonijeri od 40 metara kvadratnih u Phoenixu u državi Arizona.

02

 

Postavite rolo vrata

Dizajneri iz Facet 14 Studio pretvorili su kutak u ovoj njujorškoj garsonijeri u privatnu spavaću sobu postavljanjem rolo vrata na ugrađenoj stazi blizu stropa.

03

 

Izgradite privremeni poluzid

Privremeni poluzid dijeli kvadraturu ove skandinavske garsonijere. Jako dobra ideja ukoliko unajmljujete stan i nije vam dozvoljeno da nešto trajno gradite.

04

 

Dodajte karakter sobi uz pomoć drvene pregrade

Dizajneri enterijera u kompaniji The Brooklyn Home Company kombinovali su staro drvo i mjesto za odlaganje stvari, te tako stvorili privatnost spavaćoj sobi u ovoj garsonijeri u New Yorku. Pregrada daje rustični karakter otrcanom elegantnom dnevnom boravku.

05

 

Polica za knjige kao pregrada

Blogerica Jackie Clair iz York Avenue koristila je regalnu jedinicu IKEA KALLAX kako bi podijelila svoj maleni studio apartman u dva različita životna područja.

06

Ovu posebnu kolekciju namještaja možete prilagoditi dodatnim dijelovima - ladicama, košarama i šarenim kutijama za odlaganje - koji daju lični karakter dok pružaju skriveno skladište.

 

Maksimalno povećajte prostor transformišući namještaj

Ovaj pametan sistem za maksimalno iskorištenje prostorije koji je napravio ICOSA Design omogućio je dodatne funkcije malenog stana u San Franciscu. Jedinica kombinuje spavaću sobu u potkrovlju na vrhu multifunkcionalne sobe prepune namještaja. Omiljena karakteristika je trpezarijski sto koji se preklapa u ugrađeni ormar. Zid iza žene koja sjedi krije krevet u punoj veličini za goste.

07

 

Uštedite prostor pomoću zidnog kreveta i tajnog spremišta

Većina namještaja koji je odabrala firma za dizajn enterijera Black & Milk za ovaj studio apartman od 25 kvadratnih metara štedi prostor. Tajni ormar skriva zidni krevet koji se spušta preko sofe. Stakleni zid s desne strane je samostojeće spremište sastavljeno od pet ormara poredanih jedan pored drugog. Nije prikazana plitka konzola koja se otvara do trpezarijskog stola sa šest mjesta.

08

 

Krevet na platformi sa mjestom za spremanje stvari

Šperploča i gomila kreativnosti pretvorili su ovaj mali unajmljeni stan zapažen na Svenskoj Maklarhuset u ugodan studio apartman. Od građe je konstruisan komad namještaja na platformi s ugrađenim ladicama za odlaganje s lijeve strane. Jedinica odvaja spavaću sobu od dnevne sobe podižući dušek gotovo tri metra iznad poda. Da biste pojačali osjećaj odvojenosti, pokušajte okačiti zavjesu od poda do stropa.

09

 

Projektno platno kao sobna pregrada

Savjetnik za dizajn enterijera Chris Nguyen iz kompanije Analog Dialog koristio je platno da podijeli ovaj studio apartman od 40 kvadrata. Gusta tkanina ujedno je i ogromno projekcijsko platno za gledanje filmova i TV-a.

10