Nije vam potrebna posebna prostorija. Sve što vam treba je ormar, kažu dizajneri enterijera.

ormarveseraj

Evo na koje funkcionalne i estetske elemente trebate obratiti pažnju.

Odredite električnu logistiku

Prvi korak u kreiranju ormara za pranje i sušenje veša je razmatranje električne logistike uključene u takvo postavljanje. "Najlakše je postaviti električne uređaje bez ventilacije (recirkulacije), jer oni su najmanje zahtjevni", objašnjava dizajner Highlyann Krasnow.

Nakon što donesete tu ključnu odluku, možete se fokusirati na druga funkcionalna i estetska prilagođavanja.

"Postavite pločice na pod ormara u koji ulazite i pokušajte da dodate odvod. Ako odvod nije moguć, dodajte posudu za ispuštanje vode", predlaže Krasnow.

"Kada to bude gotovo, postavite svjetlo u ormar i pokušajte iskoristiti dodatni prostor za odlaganje stvari!"

Procijenite kvadraturu i način života

Vaš ormar sa mašinom za pranje i sušenje veša može sadržavati uređaje koji se slažu, jedan pored drugog ili dva u jednom. Opcija koju odaberete će odražavati količinu prostora s kojim raspolažete, ali u obzir trebate uzeti i vaš način života.

ormarveseraj1

Kao što dizajner Bea Copeland kaže: "Perete li veš za jedno ili za šestočlanu porodicu? Ima li mjesta za uređaje jedan pored drugog ili ih treba složiti jedan na drugi? Kompaktne jedinice koje se mogu složiti su idealne ako imate ograničen prostor, ali zapamtite da uvijek stavljate mašinu za pranje na dno, a mašinu za sušenje na vrh."

Međutim, nemojte trpati svoje uređaje u ormar.

"Obavezno ostavite dovoljno prostora s obje strane uređaja kako bi se lako mogli izvući za popravke i održavanje."

Kada je u pitanju skladištenje, „razmislite o dodatnim predmetima koje biste željeli postaviti na dohvat ruke, kao što je deterdžent, i uvjerite se da su police odgovarajuće veličine za njih“, kaže Copeland. Opet, koliko vam je prostora potrebno za odlaganje stvari ovisit će o vašem načinu života i željama kada je pranje veša u pitanju.

Ne zaboravite vrata

"Važno je da prostoriju u potpunosti zatvorite", kaže dizajnerka Tanya Hembree. "Ovo pomaže u smanjenju zvuka i prikrivanju bilo kakvog nereda." Zato sačuvajte tu tanku zavjesu za svoj ormar i odlučite se ovaj put za debela vrata! Također, imajte na umu da će uređaji koje odaberete oblikovati vaše opcije vrata." - dodaje Hembree.

"Pobrinite se da koristite dvostruka vrata za uređaje koje ste postavili jedan uz drugi, a vrata širine 90 cm za opciju postavljanja jedan na drugi, tako da svoje uređaje možete izvući kroz vrata."

Postavite dovoljno rasvjete

Pravilna rasvjeta je glavna obaveza u vašem ormaru za veš.

"Rasvjeta je ključna za osiguravanje funkcionalnosti malog prostora", kaže Copeland.

"Ugradna rasvjeta je odlična opcija u ormarima, kao i LED trake koje se mogu sakriti iznad ukrasa." Ali možda ćete poželjeti nešto više od ovih rješenja", dodaje Copeland. "Rasvjeta koja se aktivira vratima je idealna kada su ruke zauzete, a korpe pune odjeće."

Dodajte malo karaktera prostoru

Bilo da je pranje veša vaš omiljeni kućni posao ili jedan od vaših najstrašnijih zadataka, to je nešto što morate raditi – možda i nekoliko puta sedmično. Pa zašto onda ne biste učinili svoj ormar za veš ugodnim mjestom?

"Samo zato što je to prostor u kojem su uređaji, ne znači da mora biti dosadan. Možete se zabaviti sa farbama za zidove, pločicama s uzorkom, pa čak i uvesti materijale koji se mogu naći drugdje u vašoj kući, kao što su mat crne kuke ili drvene police", savjetuje Copeland.

Dizajnerica Jamie King se slaže sa tim i ona je postavila tapete.

"Ovako, kada su vrata otvorena, prostor i dalje lijepo izgleda", kaže ona.

Samo vodite računa o materijalima koje ćete odabrati s obzirom na prirodu ovog prostora.

„Slično kao u kuhinji, izbjegavajte materijale koji će upiti vlagu“, dodaje ona. "Naprimjer, odlučite se za polusjajnu boju umjesto mat."

Kada je riječ o podovima, "pločice su idealne jer štite prostor od vode i vlage."