Ako svoj stil života želite prilagoditi minimalizmu, evo koje savjete trebate uzeti u obzir.

minimalizam1

Iako se koncept dizajna minimalističkog stana može činiti izuzetno zahtjevnim, postoje neke ključne, konkretne radnje koje možete poduzeti kako biste zauvijek smanjili nered. U nastavku, dizajneri enterijera dijele svoje savjete za prihvatanje minimalističkih navika kod kuće. Budite spremni da se oprostite od viška stvari, da sve organizujete i izbacite iz prostora ono što vam ne treba.

minimalizam2

 

Budite razumni kada su u pitanju rješenja za odlaganje stvari

Nije svaki predmet namještaja jednak u minimalističkom stanu.

"Treba procijeniti svrhu namještaja", objašnjava dizajnerica Linda Hayslett. "Svaki komad treba imati više od jedne dužnosti."

A u isto vrijeme, ovi komadi koji imaju dvostruku funkciju i dalje bi trebali izgledati elegantno, napominje Hayslett. "Naprimjer, otoman treba imati prostor za odlaganje, a da ne izgleda kao nezgrapan komad u koji se mogu smjestiti stvari."

Treba odabrati lijepe komade za skladištenje stvari. „Volim pronaći lijepe kutije ili ako je potrebno veće skladište, antikni ormar“, kaže dizajnerica Ann Flanagan. "Na ovaj način sam komad postaje umjetnost u prostoru, ali i funkcionalan je. Minimalizam ne mora značiti čisto i hladno. Može biti vrlo svrsishodan."

Razmislite koje vrste stvari trebate pohraniti i gdje.

minimalizam3

„U svom kancelarijskom prostoru nabavite sebi organizatore datoteka, skladište za olovke, višenamjenske korpe i fioke za papir“, predlaže dizajner Alex Nino. "U svojoj spavaćoj sobi iskoristite prostor ispod kreveta i uzmite neke korpe za odlaganje sezonske odjeće. Ako nemate ormar na ulazu, nabavite simpatične korpe za odlaganje od ratana i upotrijebite ih za dodatne stvari."

Savjet: Kada odlučujete šta ide u skladište, razmislite o pravilu 80-20. Osamdeset posto vaših stvari bi trebalo biti u skladištu, a 20 posto bi trebalo biti vani i odmah dostupno.

Namjenska dekoracija

Dekoracija bi trebala biti svrsishodna, a ne pretjerana ili nasumična, napominje Hayslett. „Sva se dekoracija posmatra kao umjetničko djelo“, kaže ona.

minimalizam4

"Kada postavljate vazu ili izlažete neki predmet, komad bi trebao biti nešto što može učiniti da se prostor osjeća kao 'živi rad' koji se može dodirnuti i osjetiti."

Obratite posebnu pažnju na boju i teksturu

Vjerovatno u minimalističkom stanu nećete pronaći svijetle neonske nijanse i hrabre uzorke. "Minimalističke palete su obično neutralne ili monotone", kaže Hayslett. "Zadržite boje koje su slične ili iz iste porodice, jer minimalizam znači stvaranje lakog, umirujućeg izgleda."

Ipak, i dalje se možete zabaviti integrirajući različite teksture u minimalističku sobu. "Fokusirajte se na igru ​​suptilnih tekstura i tonalnih razlika unutar iste nijanse", predlaže Melissa Lee, osnivačica i kreativna direktorica Bespoke Only. "To je način da se stvori dubina i interes uz zadržavanje minimalističkog kvaliteta."

minimalizam5

Zatim, uzmite u obzir tok prostora, dodaje ona. Obratite pažnju na to "kako svaka linija vizuelno vodi do sljedeće, bilo da se radi o komadu namještaja ili umjetničkom djelu."

Recite zbogom pretjerivanju

Ako ste minimalista, predmeti koje odlučite držati u svom prostoru trebali bi biti korisni i smisleni.

"Uvijek preporučujemo da zadržite predmete od lične važnosti koji obilježavaju naša jedinstvena putovanja", kaže Lee. 

minimalizam6

„Smatram da manji komadi dekoracije mogu da se zbroje i stvore osećaj nereda, tako da je kolekcija korpi, fioka ili ormarića za odlaganje sličnih predmeta (mislimo na svijeće ili vaze) dobitna“, kaže ona.

"Stvari su organizovane po kategorijama i sklonjene za mirnu, čistu sobu."

Što se tiče stvari bez kojih zaista možete živjeti? Pustite ih - nema smisla držati ih tu za svaki slučaj.

Kao što Hayslett primjećuje, "Stvari koje biste trebali skloniti su one koje niste stvarno koristili ili vidjeli najmanje šest mjeseci do godinu dana. Ako imate nešto što držite u skladištu, a ne koristite ili ne vidite, u čemu je onda poenta da ga zadržite?"