Kao sjedište katoličke crkve, Italija je prošarana bezbrojnim samostanima, crkvama i svećeničkim kućama. Mnogi od njih datiraju iz srednjeg vijeka i često su na prodaju.

italijamanastiri

Jeste li ikada sanjali da zaista pobjegnete od svega? Italijanima to odavno uspijeva. Stoljećima je ovo bila zemlja pustinjaka i religioznih utočišta, a Italija je još uvijek puna osamljenih manastira i opatija u kojima je vjerski narod živio povučeno. Samo, sada ne morate biti religiozni da biste živjeli njihovim životnim stilom. Sa otprilike dva miliona eura možete kupiti restaurirano sklonište u kojem vladaju meditacija, mir i tišina.

Neke crkve, manastiri i vjerski objekti mogu koštati manje od stana u vrhunskim četvrtima za nekretnine u Milanu ili Firenci.

"Historijski objekti sa vjerskom pozadinom i strukturom imaju ogroman potencijal i privlačni su strancima koji žele živjeti duhovnom stranom Italije", kaže Riccardo Romolini iz agencije Romolini Immobiliare, podružnice Christie's za nekretnine.

"Mnogi samostani i manastiri su na rasprodaji jer su vremenom bogate porodice bez nasljednika poklanjale ove posjede lokalnim crkvama, koje su kasnije raspustile imanja prodavši ih privatnicima. Ponekad su ih vjerski redovi stavljali na prodaju. iz razloga održavanja", dodaje on.