Ovo je odlična ideja za sve one koji su slobodni, nemaju djecu, a svoju starost žele s nekim podijeliti. Naime, u početku je ovim prijateljicama ideja o zajedničkom životu u penziji bila šala, ali s vremenom su je odlučile pretvoriti u stvarnost smatrajući da žene ne bi trebale čekati starost da vide kako i gdje će živjeti u penziji.

7kuca

Jedna od prijateljica je 2008. godine u prolazu vidjela poluzavršenu kuću od 700 kvadrata, pitala vlasnike za cijenu i šala je odjednom postala realna mogućnost. Sedam prijateljica je zajedno skupilo novac - i kuća je postala njihova.

7kuca1

Renoviranje i uređenje kuće, smještene u prigradskom selu izvan Guangzhoua, koštala je oko 580.000 dolara te je postalo njihovo savršeno mjesto za provođenje kasnih godina.

7kuca2

Moderna, trospratna kuća ima zajednički stambeni prostor u prizemlju i privatne spavaće sobe na spratu. Boravak je napravljen u staklu i pruža pogled na okolna rižina polja. Namještaj i dio ukrasa su nabavile u Indiji i Maroku.

7kuca4

Okružena je rižinim poljima, a do nje se može doći samo preko mosta od bambusa.

7kuca5

Na jednom od obližnjih polja prijateljice su dale napraviti i paviljon za ispijanje čaja budući da to sve jako vole i smatraju da će biti idealno mjesto za provođenje vrućih ljetnih večeri.

7kuca3

Žene su se dogovorile da svaka od njih nauči korisnu vještinu, poput kuhanja, vrtlarenja ili tradicionalne kineske medicine kako bi maksimalne doprinijele zajedničkom životu jednom kad odu u penziju.