Napravite mozaik uspomena od komadića benkica, kapica i dekica koje je vaša beba prerasla, a suviše su vam dragocjene da biste ih nekome dali.

..................................................................................








Umjesto da ih spremite u kutiju i odložite u ormar, spojite ih, komad po komad, praveći pačvork prekrivač koji će vaše dijete moći koristiti uvijek.

Svaka kocka pričat će neku priču, podsjećati na lijepe uspomene i uljuljkivati djetešce u miran i okrepljujući san.

 

Polako i strpljivo, s ljubavlju

Za početak skupite sve komade garderobe, dekice i peškirčiće koje želite sačuvati utkane u ovaj prekrivač.

Držite se pri tome jedne vrste materijala, najbolje pamuka. Nemojte miješati vunu, rastezljive i sasvim tanke tkanine kako se prekrivač ne bi razvlačio.

Razmislite o tome koliki pačvork želite. Poslužite se prekrivačem koji već imate kao primjerom. Raširite ga na slobodnoj površini, izmjerite i podijelite po širini i dužini sa željenim brojem kvadrata. Naprimjer, ako želite da širina prekrivača bude 120 centimetara trebat će vam osam kockica od 15 centimetara da popune jedan red. Na isti način izračunajte broj kockica potrebnih za prekrivač po dužini.

Nakon mjerenja izrežite tkaninu na kocke, služeći se šablonom od jačeg kartona. Kredom ili sapunom  ocrtajte linije po kojima ćete rezati. Režite malo iza ruba linija da imate prostora za spajanje kockica. Iskoristite i dijelove s trakicama, mašnicama ili dugmićima. Takvi komadi će izgledati vrlo zanimljivo nakon što se spoje s ostalima u cjelinu.

Izrezane kocke prvo složite jednu do druge preko prekrivača koji vam služi kao primjer i poigrajte se kombiniranjem tkanina dok ne odaberete željeni položaj svake kocke.


Kocka po kocka - pačvork

Kod spajanja pazite da tkanja kvadrata budu postavljena u istom smjeru. Smjer pružanja tkanja prepoznat ćete ako prstima pređete po rezanom rubu tkanine. Ako ste prstima prešli u pravom smjeru rub će ostati nedirnut, a ako je smjer suprotan niti će se razvući.

Komade spajajte tako da ih okrenete licem jedan na drugi i sašijete uz jedan rub. Od toga koliko ste vješti zavisi hoćete li komade privremeno ručno pričvrstiti koncem ili odmah šiti na mašini pomažući se pribadačama. Niz se nastavlja dok se ne dobije traka od spojenih kockica željene dužine. Svaku traku odmah prepeglajte jer će vam to olakšati rukovanje platnom.

Gotove trake sastavite po istom principu, jednu za drugu. Prišivene šavove ispeglajte.


Privedite posao kraju

Na poleđinu prekrivača prišijte odgovarajuću podstavu. Idealna će biti čvrsta, pamučna tkanina. Spojene kocke i podstavu okrenite licem jednu na drugu i mašinski prošijte ostavljajući na jednoj stranu neušiven dio od 30 centimetara. Izvrnite prekrivač kroz neušiveni dio i ručno sašijte ostavljeni otvor. Prošijte mašinski cijeli prekrivač dva puta vertikalno i dva puta horizontalno, kako bi se podstava držala na mjestu i ne bi bježala.

Po želji pačvork možete, prije potpunog prišivanja podstave, napuniti mekim punjenjem od sintetičkih vlakana koja se lako prošivaju. Punjenje možete kupiti u radnjama koje prodaju tekstil.

Obrubite cijeli pačvork ukrasnom trakom u odgovarajućoj boji.


Savršen i kao poklon

Ovaj pačvork može biti divan novogodišnji poklon za vaše najmlađe ali i za one koji su već odrasli. Lijepih uspomena iz djetinjstva svi se uvijek rado sjećaju. Ovakav poklon će biti čuvan kao najveća dragocjenost jer je protkan nježnom roditeljskom ljubavlju.