Alu foliju obično koristimo za umotavanje i čuvanje hrane. Međutim njena primjena je mnogo šira. Donosimo vam pet korisnih načina upotrebe alu folije u domaćinstvu!

 

  1. Za brzo peglanje stavite list folije između daske i navlake za dasku. Folija zadržava toplotu, tako da će vam za peglanje trebati duplo manje vremena.
  2. Folijom izribajte mrlje na posuđu. Ukoliko ste ostali bez čelične vune, a imate šerpu sa mrljama koje neće da se skinu, napravite lopticu od folije. Jednako će dobro odraditi posao.
  3. Zaštitite kvake na vratima prilikom farbanja. Umotajte kvaku i dobro pritisnite sve dijelove kako bi folija poprimila odgovarajući oblik.
  4. Folijom brzo i lako naoštrite makaze. Preklopite aluminijsku foliju te ju nekoliko puta prerežite makazama.
  5. Za bolje grijanje, umotajte šperploču u aluminijsku foliju i stavite je iza radijatora. Folija će reflektovati toplotu direktno u prostoriju što će uštedjeti energiju i smanjiti vaš račun za grijanje.



..................................................................................





 

Čudesna pasta za zube

Imate li kreativnu i nestašnu dječicu koja vole da crtaju i boje te ponekad list papira zamijene zidom? Ako je odgovor potvrdan, ova mala kućna čarolija bit će vam od pomoći! Također i odrasli mogu slučajno zaprljati bijele zidove markerima i flomasterima.

Da očistite ove “crteže” bit će dovoljno da istisnete malo paste (ne gela) za zube na krpicu i istrljate išarano mjesto! Ako je u pitanju starija mrlja možda će biti potrebno da nekoliko puta nanesete novi sloj paste i istrljate.

Budući da svi u kući u svakom trenutku imaju pastu za zube, ovaj način uklanjanja tragova flomastera sa zida je jednostavan, jeftin i učinkovit!


Izvor fotografije

www.apartmentherapy.com