Odluka o zajedničkom stanovanju podrazumijeva mnoga pitanja o uređenju i usklađivanju želja. Ovoga puta stručna saradnica Enterijer.ba, Biljana Radumilo savjetuje kako urediti životni prostor i uskladiti kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu u jednom otvorenom prostoru.

..................................................................................


Poštovani,

redovno čitam Vaše savjete i veoma mi se dopadaju. Moja djevojka i ja smo odlučili da se krajem januara iduće godine uselimo u naš stan, pa nam je potrebna stručna pomoć. Stan je u potpunosti prazan, pa ako biste mogli da nam pomognete oko uređenja dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje. Vama prepuštam izbor boja i materijala.


Hvala Vam mnogo.


Pozdrav,


Mladen

..................................................................................


Poštovani,

prije svega, zahvaljujem Vam se na ukazanom povjerenju i nadam se da će Vam moji savjeti biti od koristi prilikom uređenja Vašeg stana.

U Vašem upitu izrazili ste želju da Vam pomognem oko uređenja dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje. Riječ je o uređenju potpuno novog stana što nam otvara veliku paletu raznovrsnih ideja i mogućnosti. Za početak je najbitnija organizacija i pravilan raspored elemenata, kako bi se postigla funkcionalnost  prostora.

 

Kuhinjski pult kao idealno rješenje

S obzirom da je riječ o jednoj prostoriji (cca. 28 m2) u koju treba pozicionirati sve tri zone, predlažem da objedinite trpezariju i kuhinju. Odlično rješenje za takvu situaciju jesu kuhinjski pultovi ili šankovi koji se mogu koristiti kao mjesto za spremanje i serviranje hrane. Dakle, kuhinjski šank može istovremeno da služi kao trpezarijski sto uz koji su stavljene barske stolice.

Danas u većini domova kuhinja predstavlja mjesto okupljanja, druženja, a ne samo prostoriju za kuhanje, stoga je ovakvo rješenje idealno. Zanimljiva ideja može da bude kuhinjski pult ukombinovan sa policama za knjige ili Vama drage detalje, suvenire (u prilogu imate rješenje takve kuhinje).

Kuhinjski elementi mogu da budu i u nekoj jarkoj boji (crvena i zelena su vrlo moderne), ali u tom slučaju treba paziti da se usklade sa paletom boja u dnevnom boravku.






Jednostavnost i ljepota dnevnog boravka

Kada je riječ o uređenju dnevnog boravka predlažem neutralne, jednostavne garniture, čistih linija, koje ćete zatim „obogatiti“ detaljima kao što su jastučići i prekrivači jarkih boja, koji će dati identitet Vašem domu. Na taj način ćete istovremeno lakše postići usklađenost sa kuhinjom i trpezarijom.

Ukoliko je pod obložen parketom svjetlije nijanse, bilo bi poželjno da komoda i sto u dnevnom boravku budu u nešto tamnijoj nijansi drveta. U dnevnoj sobi se najčešće opuštamo, zato je dobro za tu sobu odabrati umirujuće, tople boje.





Zidovi u svijetlim tonovima

Za zidove predlažem boje svjetlijih tonova jer su najzahvalnije za vizuelno povećanje i osvjetljenje prostorija koje su ograničene malom kvadraturom. Naravno, možete da se „poigrate“ na način da jedan zid ili dio zida naglasite tapetama sa printom ili obojite nekim intenzivnijim tonom.

Kao sumu mojih prijedloga šaljem Vam jedno idejno rješenje za Vaš stan, u vidu 3D modela, kao i izbor fotografija koje Vam mogu poslužiti kao inspiracija.






Nadam se da sam Vam djelimično pomogla na putu ka postizanju udobnosti Vašeg doma.


S poštovanjem,


Biljana Radumilo d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.