Na pitanje naše čitateljke Adne kako urediti kuhinju i maksimalno iskoristiti prostor, te koje boje koristiti, Biljana Radumilo, stručna saradnica Enterijer.ba dala je korisne savjete, a za boje ovoga puta savjetuje toplije crvenu/narandžastu i hladniju tirkiznu.

..................................................................................


Poštovana gđo Biljana,

posebno mi se sviđaju Vaša rješenja i ideje koje ste davali čitateljima, pa sam se odlučila da Vas i ja zamolim za pomoć. U prilogu šaljem tlocrt stana, koji smo tek kupili i koji je prazan, pa Vas molim za rješenje kako bi bilo najbolje uraditi kuhinju, a da se maksimalno iskoristi prostor?

Također me interesuje Vaš prijedlog za uređenje dnevnog boravka, s obzirom na to da ima i ovaj dimnjak, te koje boje koristiti?

Unaprijed hvala!

S poštovanjem,
Adna


..................................................................................


Poštovana Adna,

zahvaljujem Vam se na povjerenju, zaista nam mnogo znače Vaše pohvale i povratne informacije.


 

Nepraktičan raspored prostorija

Prema tlocrtu stana koji ste mi poslali, vidim da Vam je raspored prostorija poprilično loše organizovan. Dolazi do sukoba u komunikacijama jer Vam nisu odvojene dnevna i spavaća zona. Iz tih razloga, a s obzirom na to da ne možete promijeniti raspored prostorija, veoma je bitno da napravite dobar raspored namještaja koji neće dodatno „lomiti“ linije kretanja u Vašem stanu. Također, kao što ste naveli u Vašem upitu, problem Vam predstavlja i dimnjak koji se nalazi u dnevnom boravku, a koji ne planirate koristiti.











Polica i komoda u ravni dimnjaka

Prije svega, bitno je da prostor ne opterećujete nepotrebnim namještajem. Moj savjet je jednostavna garnitura za sjedenje, koja je orijentisana djelimično prema zidnoj garnituri sa televizorom i djelimično prema prozoru.

Problem sa dimnjakom ćete riješiti tako što ćete sa obje strane postaviti police ili komodu u ravni dimnjaka, koji će na taj način predstavljati sastavni dio zidne garniture. Također, na njega možete pričvrstiti zidni nosač za TV, sa mogućnošću zakretanja ekrana i podešavanja ugla gledanja.







Popularna L kuhinja

L kuhinje jedan su od najpopularnijih oblika modernih kuhinja. Raspored L kuhinje omogućava dovoljno mjesta na radnim plohama i ormarićima, čak i više od dvostranih kuhinja. Velika prednost ovakvog oblika kuhinje je slobodan ugao na suprotnoj strani prostorije koji možete iskoristiti za šank i stolice, ukoliko nemate prostora za trpezariju.






Dvije varijante za odabir boja

Što se tiče boja za dnevni boravak i kuhinju, one zavise od Vaših želja i efekta koji želite postići. Ja ću Vam ponuditi dvije varijante.

Ukoliko ste dovoljno hrabri možete se „poigrati“ kombinacijom crvene i narandžaste. Naravno, crvenu u bilo kojoj nijansi najbolje je koristiti umjereno, zato je dobra opcija da je koristite na jednom zidu i onda uskladite presvlake i namještaj da biste dopunili nijansu.

Ukoliko želite da Vaš dom zrači svježinom ljeta i mora, predlažem tirkizne tonove. Odličan izbor mogu da budu tapete kojima ćete obložiti jedan zid ili segmente zida. Tirkizni tonovi se vrlo dobro mogu ukomponovati sa zelenim, žutim i bež nijansama namještaja ili detalja u Vašem domu.





Potrudila sam se da Vas mojim idejama usmjerim i djelimično rješim Vaše nedoumice. Nadam se da će Vam biti od koristi prilikom opremanja stana.


S poštovanjem,

Biljana Radumilo d.i.a.

Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Izvor fotografija

www.trendzona.com
www.housetohome.co.uk
www.picsdecor.com
www.design-decor-staging.com

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.