Velika sloboda u uređenju praznih stanova je istovremeno i velika inspiracija za arhitekte. Tako je Gorana Pašalić, stručna saradnica Enterijer.ba za našeg čitatelja Sinišu osmislila tri varijante rješenja novog, praznog stana u koji tek treba da se useli.

..................................................................................


Poštovani,

šaljem vam tlocrt svog novog stana i molim za pomoć sa idejama za raspored.

Stan je potpuno prazan, a u njemu ću živjeti sa djevojkom; oboje imamo 30 godina.

Jedino što trenutno imam u planu je bračni krevet, ogroman ormar za odjeću i radni stol 100x80 i kuhinja sa svim elementima (osim možda perilice suđa, iako i ona dolazi u obzir). Izbjegao bih rušenje pregradnih zidova jer nemam ni vremena ni previše novaca za radove, ali ako smatrate da je to neophodno i imate ideju koja uključuje rušenje zidova, uzet ću i to u obzir.

Lijep pozdrav,
Siniša Đurđević

 


..................................................................................


Poštovani gospodine Đurđević,

prvo da Vam se u ime Enterijer.ba tima zahvalim na ukazanom povjerenju.

Imajući u vidu Vaše potrebe i želje koje ste naveli u upitu, šaljem Vam osnovu stana sa rasporedom namještaja koji vidim kao optilmalan za Vaš prostor. Prijedlog je baziran na iskorištenju najdužeg zida u dnevnom boravku kao mjesta gdje će se formirati, odnosno „nizati“ zone – zona objedovanja, zona odmora i zona rada. Ugaona garnitura manjih dimenzija pozicionirana je na suprotnom zidu, a prostor između ostavljen je za komunikaciju između zona. Varijacije na temu odnose se na Vašu odluku da li uklanjati neke dijelove zidova ili ne. 

Prijedlog bez rušenja zidova

Osnova „A“ prikazuje prijedlog rasporeda namještaja bez rušenja zidova i sa odvojenim komadima namještaja. Idealna ugaona garnitura za Vaš dnevni boravak bila bi neka sa pomoćnim tabureima većih dimenzija koji se mogu pripajati ili odvajati te tako omogućiti uvijek novi raspored sjedenja i izgleda garniture.




















Prijedlog sa minimalnim intervencijama

Osnova „B“ prikazuje prijedlog sa minimalnim intervencijama u vidu rušenja dijelova zidova kod ulaza u dnevni boravak i ugradnje kliznih panelnih vrata. Namještaj po zonama je povezan jednom niskom ugradnom komodom/policom, na koju se nadovezuju trpezarijski i radni sto.

U ovoj varijanti površina kuhinje bi bila neznatno smanjena, dok bi se prostor dnevnog boravka povećao, tako da bi se i trpezarijski sto u slučaju potrebe mogao proširiti. Prijedlog za multifunkcionalnu garnituru sa kubičnim tabureima važi i za ovu varijantu.

U spavaćoj sobi, umjesto toaletnog stolića iz prve varijante, predviđeni su veći ugradni plakari. Ovakav raspored možete usvojiti čak i ako se ne odlučite na uklanjanje zidova, jer postojeće dimenzije prostora to dozvoljavaju.







Prijedlog koji podrazumijeva rušenje i zidanje

Osnova „C“ prikazuje prijedlog sa, također, minimalnim intervencijama u vidu rušenja ali i zidanja zidova. Naime, kod instalacionog bloka između kuhinje i dnevnog boravka može se planirati ugradni ormar tako da se tu dobije zidna površina dovoljna za „naslanjanje“ trpezarijskog stola. Ovim potezom zona objedovanja dodatno bi se odvojila od zone odmora i približila kuhinji, a ugradnim ormarom dobio bi se dodatni prostor za odlaganje ličnih stvari.

















Dodatna inspiracija

Nadam se da će savjeti biti od koristi, a u prilogu Vam šaljem i neke fotografije koje mogu poslužiti kao inspiracija prilikom izbora garniture, ugradne niske komode ili trpezarijskog stola.





Srdačan pozdrav!

Gorana Pašalić, d.i.a

Stručna saradnica Enterijer.ba


Izvor fotografija

www.housetohome.co.uk


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.