Garsonijera kao enterijer koji je uveliko ograničen kvadraturom od jeseni treba da postane funkcionalan dom naše čitateljke Jasne i njene porodice. Stručna saradnica Enterijer.ba Gorana Pašalić imala je ispred sebe izazov u odgovoru na ovaj upit. Njena dva prijedloga odlična su rješenja za maksimalnu iskorištenost prostora.

..................................................................................

Molim Vas da nam pomognete u adaptaciji garsonijere čiju osnovu šaljemo u prilogu.

Nedavno smo kupili garsonijeru, u kojoj treba da boravimo suprug, dvoje djece i ja. Djeca su nam od 7 i 6 godina i dječaci su. Pristajemo na potrebne adaptacije i izmjene koje su potrebne da za djecu u ovako malom prostoru od ukupno 29 m² dobijemo odvojen prostor za spavanje. Kako su garsonijere zahtjevne za adaptiranje, da u startu ne pogriješimo molimo da nam izađete u susret i napravite nam rješenje.

Garsonijera je prazna, nemamo namještaj jer smo bili u iznajmljenom prostoru i sve bismo od početka opremali. Pošto nam stariji sin polazi u školu u septembru do tada bismo trebali da se preselimo, te vas molimo da nam što prije odgovorite.

Unaprijed zahvaljujemo!

Jasna


..................................................................................


Draga gospođo Jasna,

zahvaljujem se na ukazanom povjerenju. Vaš upit bio je pravi izazov za mene, jer je trebalo uskladiti Vaše potrebe i želje sa ponuđenim prostorom, te ga maksimalno iskoristiti uprkos ograničenjima koja postoje.

Naime, pretpostavljam da mijenjanje vanjskih otvora Vaše garsonijere (prozora i vrata) nije moguće, što je uveliko odredilo osnovni koncept rješenja koje Vam predlažem.


Formirajte dvije zone doma

Ukoliko ste u mogućnosti, predlažem Vam da formirate dvije zone – zonu kupatila i kuhinje, na koju se nadovezuje dječija soba sa krevetima na sprat, i zonu dnevnog boravka sa prostorom za trpezarijski sto.

Ovaj prijedlog podrazumijeva dislociranje kupatila i kuhinje, ali zauzvrat nudi prostran i cjelovit dnevni boravak. Za razdvajanje zona predlažem Vam ugradnju kliznih lakih panela. Tako možete po potrebi zatvarati/otvarati dječiju sobu ili kuhinju, ili oboje, te tako postići fleksibilnost prostora. Panele možete izabrati sa dekorativnim printom koji će osvježiti prostor te biti zanimljiv i Vama i djeci.







Ugradnja panela kao odlično rješenje

Ako pak nemate mogućnost ili ne želite da mijenjate pozicije prostorija, za postojeći raspored predlažem Vam osnovu br. 2.

I u ovom slučaju možete istim principom – ugradnjom panela – dobiti odvojen prostor za djecu. Za razliku od prve varijante gdje se ulazna zona koristi u sklopu dnevnog boravka, u ovoj varijanti ulazna zona je, također, odvojena, što neznatno umanjuje prostor dnevnog boravka i objedovanja.  
Ipak, ova varijanta ne zahtijeva mnogo intervencija (izmještanje instalacija i zidanje), a nudi prihvatljivo rješenje. Na Vama je da izaberete koncept koji Vam najviše odgovara.

Nadam se da će prijedlozi biti od pomoći i da će Vas usmjeriti ka najboljem rješenju za Vas i Vašu porodicu.

Srdačan pozdrav,

Gorana Pašalić, d.i.a

Stručna saradnica Enterijer.ba


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.