Pored dodatne prostorije za novog člana, našim čitaocima je potreban i savjet vezan za stilizovanje enterijera i postizanje ugodnije atmosfere. Gorana Pašalić, stručna saradnica Enterijer.ba, naglašava da za energiju stana, pored žute i zelene, nije potrebna neka treća nijansa, osim bijele ili sive kao poveznice.

..................................................................................

Poštovani,

Bila bih Vam veoma zahvalna ukoliko biste mi pomogli u rješavanju ovog problema.

Muž i ja živimo sa sinom od 4,5 godine i ubrzo očekujemo još jedno dijete. Živimo u stanu površine oko 58 m²(+balkon) čiji tlocrt Vam prilažem i htjeli bismo napraviti neke izmjene u rasporedu prostorija.

Naime, postojeće prostorije su prilično velike, ali bi mi htjeli da reorganizacijom prostora napravimo i dječiju sobu koja nam nedostaje.
Pristali bismo na neke intervencije (pomijeranje, rušenje zidova), međutim pošto smo prije nekoliko godina kupili stan, renovirali ga, izmijenili sve vodovodne instalacije, ne bismo htjeli neke prepravke koje će zahtijevati mijenjanje istih.

Stan grijemo centralnim grijanjem na struju, a radijatori su smješteni ispod prozora i sa bočnih strana prije izlaznih vrata na balkon. Zid koji odvaja dnevnu i spavaću sobu od ostalog dijela stana je nosivi.

Također bi nam dobro došlo nekoliko savjeta oko stiliziranja i namještanja stana radi boljeg iskorištenja prostora i postizanja toplije atmosfere. Unutrašnja vrata su nam kivi zelene boje, na prozorima imamo trakaste zavjese bor zelene boje. Kuhinja nam je sa ugradnim elementima u žutoj boji.

Molila bih Vas, ukoliko je moguće, nekoliko rješenja.

Unaprijed se zahvaljujem!

Sanja, Sarajevo


..................................................................................

Draga gospođo Sanja,

upit koji ste nam poslali naizgled djeluje prezahtjevno, ali nakon analize ustanovila sam da bi vrlo jednostavna intervencija mogla biti optimalno rješenje. Naime, u slučaju vašeg stana ono što najviše ograničava jeste pozicija prozora koja se, pretpostavljam, ne može mjenjati i činjenica da ne želite mijenjanje vodovodnih instalacija.  Imajući sve to u vidu, pokušala sam osmisliti rješenje koje u najvećoj mjeri može zadovoljiti vašu želju da dobijete odvojenu dječiju sobu. 

Pregrađivanjem do rješenja

Dakle, 'pomijeranjem'predzida između dnevne i spavaće sobe ulijevo, povećavamo površinu dnevne sobe, a umjesto postojeće spavaće sobe dobijamo odvojenu, manju dječiju sobu. Dio povećane dnevne sobe opet pregrađujemo, ali kliznim, lakim panelima (paneli mogu biti ujedno i jako dekorativan element u dnevnoj sobi). 

Obrazloženje ove intervencije bi bilo sljedeće: djeca treba da imaju svoj prostor, koji mogu koristiti nesmetano tokom cjelog dana. U ovom slučaju dječija soba je odvojena čvrstim predzidom, izolovana i prirodno osvijetljena, tako da dijete tu ima svoju ličnu 'zonu'.  Krevetac za novog člana porodice kojeg očekujete možete postaviti u spavaću sobu umjesto ormara ili kasnije u dječiju sobu. 

Sa druge strane roditeljska spavaća soba na neki način je improvizovana - nema prirodno osvjetljenje i to sigurno nije prednost.  Ali s obzirom da se ta zona ne koristi toliko u toku dana, klizni paneli omogućavaju fleksibilnost i 'odvajanje'  te zone po potrebi, odnosno provjetravanje i osvjetljenje u toku dana.  


Zelena i žuta dovoljne za 'živost' enterijera

Ostale prostorije ostaju nepromijenjene, otvori također, osim što biste mogli proširiti otvor između trpezarije i dnevnog  boravka radi bolje funkcionalne povezanosti. 





Nijanse zelene i žute boje sasvim su dovoljne da unesu živost i toplinu u vaš dom, tako da ne biste trebali koristiti neke treće boje. Bijela ili siva odlično bi povezale obojene detalje u jednu cjelinu. Osim jednobojnih površina, možete i tapetama sa zanimljivim dezenom i u bojama koje odgovaraju naglasiti neke zidne površine. Uglove i prostore iza vrata možete iskoristiti za postavljanje ormara, ladica ili pak ugradnih ormara od poda do plafona  – što je prikladno i praktično rješenje za odlaganje stvari.

Nadam se da će moj prijedlog biti od koristi.

Srdačno Vas pozdravljam,

Gorana Pašalić, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.






Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.