Gorana Pašalić, stručna saradnica Enterijer.ba, savjetuje koji su to načini za najefikasnije pregrađivanje hladnjaka od štednjaka. Gipsane ploče, herkalit ili opeka – odabir je na onima koji uređuju prostor.

................................................................................

 

Poštovani,

u malom stanu, nažalost, morali smo smjestiti hladnjak odmah do štednjaka.
Možete li nam dati savjet na koji način bi bilo najbolje vizualno odijeliti jedno od drugog, knaufom ili nekako drugačije? Razmak je nekih cca 7 cm.

U prilogu dostavljamo fotografiju i unaprijed zahvaljujemo na odgovoru!

Irena


 

Poštovana Irena,

razdvajanje hladnjaka od štednjaka nije preporučljivo samo iz estetskih, nego i iz praktičnih razloga kaka bi oba uređaja pravilno funkcionisala.

Kao što ste već napisali, vizuelno i fizičko razdvajanje može se postići pregradom od gips-kartonskih ploča, a ja dodajem još heraklit i opeku kao mogući materijal.

Prezida od opeke bi mogla izgledati najinteresantnije – opeka okrenuta „na kant“ tako da stane u prostor od 7 cm, te naknadno obojena bijelom bojom. Da bi se postigao rustičan, a istovremeno i moderan izgled, potrebno je obojiti i opeku i fuge istim premazom, tako da se ističe samo reljefnost površine.

Iz praktičnih razloga, razmislite o upotrebi masne bijele boje, jer se pregrada nalazi pored šporeta, gdje se kuha i površine se brzo zaprljaju.

Visina pregrade bi trebala biti ista kao i kod kuhinjskih elemenata, kako bi sve djelovalo kao jedna cjelina. Da do kraja upotpunite cjelinu i hladnjak uklopite u elemente kuhinje, predlažem da izradite jedan novi kuhinjski element iznad hladnjaka, od istog materijala kao i kuhinja. Ovim biste ispunili prostor iznad hladnjaka, a ujedno ga i praktično iskoristili.

U sklopu odgovora šaljem Vam grafički crtež koji ilustruje moj prijedlog, te fotografije primjera kako bijela opeka može izgledati u enterijeru.



Srdačan pozdrav,

Gorana Pašalić, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba

 

 

 

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

 

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.