Za savjet su nam se obratile dvije sestre koje bi željele urediti svoju sobu u 'vintage' stilu. Prijedloge uređenja dala stručna saradnica Enterijer.ba Gorana Pašalić.

...............................................................................................................

Poštovani,

Htjela bih preurediti sobu koju djelim sa sestrom i nikako ne možemo naći prikladno rješenje, tako da sam se obratila Vama za pomoć.

Imam 20 god, a sestra 17 i htjele bi nešto mladenački, romantično i uređeno u vintage stilu. Najveći problem je u tome što još imamo krevet na kat i htjele bi da svaka ima svoj normalni krevet tj. ja koja i dalje spavam gore. Nemamo baš originalnih i praktičnih ideja pa smo se obratili Vama i nadamo se da ćete uspjeti odgovoriti na ovaj e-mail.

U mailu sam priložila tlocrt sobe. Jedini namještaj koji bismo zadržali je donji krevet. Ostalo se može mijenjati.

Ne bih pristala na manje intervencije kao što je rušenje zida zbog prostorije pored. Razmjestite namještaj kako god želite i probajte što više iskoristiti prostor. Htjele bismo zadržati trenutnu boju zida i pronaći prikladan namještaj, po mogućnosti bijeli, a može i neki drugi. Vi znate što bolje pristaje.

Zavjese i tekst na jednom zidu bismo isto uklopile u sobu. Želimo ugodnu, romantičnu atmosferu. Preferiramo nježnije i svjetlije tonove. Nikako ne želimo hladne, tamne boje. Svi materijali dolaze u obzir.

Što se tiče tehničkih pitanja, jedini problem je položaj kompjutera. Kako god da organizujemo sobu, uvijek imamo problem sa žicama.

Trebali bismo ih vući preko cijele sobe, a kako to izvesti da se ne vide i da li je to uopće moguće?

Srdačan pozdrav,

Martina

...............................................................................................................

Draga Martina,

Prije svega želim da Vam zahvalim na upitu. Nadam se da ćemo opravdati ukazano povjerenje.

S obzirom da Vi i Vaša sestra dijelite sobu, koja nije pretjerano velika, veoma je bitno da čak i u tom malom prostoru svaka ima svoje mjesto, svoj kutak. U Vašem upitu, kao glavni problem, naveli ste krevete na sprat, odnosno Vašu želju da više ne koristite gornji krevet. Osim kreveta bitan je i položaj računara. Imajući u vidu Vaše želje i mogućnosti prostora, pripremila sam vam rješenje u dvije varijante.

Dva kreveta (dimenzija 90x200 cm) u Vašoj sobi moguće je postaviti jedan pored drugog uz bočni zid, desno od ulaznih vrata. Između kreveta ostalo bi nekih 50 cm prostora za pristup. Zatim, u zavisnosti da li želite jedno ili dva mjesta za radnim stolom, moguća su dva položaja stola za računar.

Sto možete postaviti pored ormara, nasuprot krevetima (varijanta br.1). Ova pozicija stola je zanimljiva jer zid iza možete obložiti tapetama nekog interesantnog dezena (tekst, linije, pop art motivi i slično), a računar se može koristiti i kao TV. Sa druge strane, ta pozicija je nepovoljna zbog dnevnog osvjetljenja – ukoliko sto koristite za učenje u toku dana, prilikom sjedenja Vaša sjena pada na radnu površinu i morale biste koristiti vještačko svjetlo.

Eventualno rješenje bi bio dio stola koji se po potrebi izvlači i rasklapa ispred prozora, što je također isprekidanom linijom prikazano na crtežu. U ovoj varijanti iza kreveta su predviđene ugradne ladice cijelom dužinom, na visini iznad kreveta. Završna ladica može poslužiti kao polica za zanimljive detalje, fotografije i slično, no imajte u vidu da iznad uzglavlja ne bi trebalo držati neke teške i masivne predmete.

Ukoliko želite obje istovremeno da radite za stolom, predlažem vam varijantu br. 2, gdje se jedan veći sto (dim. cca 190x50 cm) postavlja uz prozor, a kreveti se postavljaju skroz do zida. Kablove od računara možete sakriti plastičnim maskama kojih ima u trgovinama elektro-materijala, a svaki majstor ih može fiksirati u dnu zida. Između kreveta možete postaviti zanimljiv noćni stolić u vintage stilu, a na zid traku interesantnih tapeta. U obje varijante prostor iza ulaznih vrata trebate iskoristiti za ormare, po mogućnosti ugradne od poda do plafona, da biste dobile dovoljno prostora za odjeću.

Pored crteža, šaljem Vam i neke primjere koji bi mogli pomoći i biti inspiracija prilikom izbora boja i dezena. Pošto ste naveli da želite svijetle tonove i ugodnu atmosferu, mislim da bi se namještaj bijele boje lijepo uklopio, pogotovo ako je u vintage stilu (patinirano drvo i slično). Iskoristite maksimalno prirodno svijetlo koje već imate i ne „zatvarajte" prozore nekim teškim i debelim zavjesama, nego laganim, prozračnim materijalima svijetlih boja. Uz vintage stil odlično se uklapaju pastelne boje – bež, blijedo žuta, roza, mint zelena – boje modnih trendova iz prethodnih sezona, ali i iz nastupajuće proljećne sezone.

Nadam se da će vam moj prijedlog pomoći. Voljeli bismo da nam, ukoliko budete mogli, pošaljete slike renovirane sobe.

Lijep pozdrav,

Gorana Pašalić, dipl.inž.arhitekture
Stručna saradnica Enterijer.ba


Izvor fotografija:


www.housetohome.co.uk.
www.home-designing.com
www.notonthehighstreet.com