Uređenje sobe od 15tak kvadrata koju dijele 20-godišnji brat i sestra izazov je koji je prihvatila stručna saradnica Enterijer.ba Gorana Pašalić. Pročitajte koje savjete im je dala kada je u pitanju organizacija i uređenje prostora.

................................................................................................................................................................................

Poštovani,

U prilogu Vam šaljem slike bratove (20 god.) i moje (24 god.) sobe.

Zamolila bih Vas da mi date savjet za bolju organizaciju prostora, jer kako postajemo stariji prostor nam postaje tjesniji.

Soba otprilike ima 15 m2. Interesovalo bi me kako je najbolje napraviti raspored namještaja da bi prostor bio funkcionalniji.

U nadi da ćete mi pomoći, unaprijed zahvaljujem,

Darija

................................................................................................................................................................................

Draga Darija,

Zahvaljujem na upitu i nadam se da će vam moj savjet pomoći. Naime, situacija u kojoj brat i sestra dijele sobu je vrlo zahtjevna za oboje, pogotovo što su korisnici stariji. I jednom i drugom treba lični prostor, kutak za odmor, učenje i slično. Međutim, često nema drugog izbora nego da se od onoga što se nudi, formira zajednički prostor koji će koliko toliko zadovoljiti potrebe oba korisnika.

U vašem slučaju, ono što možete učiniti jeste da uz neke intervencije postignete efekat da soba izgleda veće, da se stiče utisak prostranosti, iako je kvadratura tolika kolika je. Sa dostavljenih fotografija vidim da u sobi imate dosta namještaja, što je i neophodno s obzirom na vas dvoje - veliki ormari, dugački radni sto, dva kreveta... Ipak, vjerujem da biste nakon jednog sistematičnog razvrstavanja vaših stvari (odvajanje onoga što vam zaista treba i onoga što već odavno više ne koristite) našli dodatni prostor za odlaganje stvari.

Time biste automatski mogli izmjestiti iz sobe malu policu i plastične stolice koje se nalaze desno od ulaza u sobu. Oslobađate prostor, a taj dio zida možete pretvoriti u „zid uspomena" i fotografije koje se već nalaze na njemu dopuniti novim ili fotografijama sa polica iznad kreveta. Ponovo dobijate slobodan prostor na policama, gdje možete staviti nekoliko „uspomena" ili pak nešto od sitnica sa radnog stola, knjige, časopise i slično. Samim tim, naravno, smanjujete „gužvu" na radnom stolu. I sve tako redom – vaš prostor će biti rasterećen od mnogobrojnih detalja i vjerujte, djelovat će prostranije.

Ono što još možete uraditi jeste bojenje zidova. Naime, jaka plava boja koja trenutno dominira u sobi je možda malo više intenzivna i zbog toga što je ima previše, ona gubi svoj efekat. Moj prijedlog je da cijeli zid iza ormara obojite u finu nijansu zelene boje. Slobodno se odlučite za jaču, puniju zelenu boju, koja će se odlično uklapati uz crni namještaj. Zelena djeluje umirujuće i na neki način je neutralna što se tiče ustaljene podjele na muško/ženske boje. Ukoliko pak želite nešto smirenije, siva bi lijepo povezala sve druge boje koje se nalaze u sobi, u vidu raznih detalja, crvenih linija na ormaru i slično. Ostale zidove možete obojiti u bijelu boju i time opet vizuelno proširiti sobu.

Po pitanju razmještaja elemenata, nemate baš mnogo varijanti, s obzirom da treba zadržati funkcionalnost prostora. Krevete možete razdvojiti, te ih pomjeriti svaki ka svom zidu, a duple ormare, ukoliko je moguće, postaviti između kreveta. Ovom intervencijom bi dobili na neki način dvije zone, a prazan prostor na sredini sobe djelovat će veći. Ormare možete čak okrenuti „leđima" jedan uz drugi, i bočno nasloniti uz zid. Tako bi se između kreveta pojavila i na neki način vizuelna, fizička barijera, koja bi još jasnije definisala dvije zone za dva korisnika.


Ukoliko planirate mijenjati namještaj, možete po mjeri izraditi ugradne ormare od poda do plafona, te isto tako uplanirati i neki vid polica između kreveta koje bi razdvojile dvije zone sobe.

Uz odgovor vam šaljem i prijedlog razmještaja, te fotografije primjera koji bi vam mogli poslužiti kao inspiracija.

Lijep pozdrav,

Gorana Pašalić, d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba