Vlasnica kuhinje, koja je u osnovi bijela, želi da prefarba zidove u nijansu kojom bi istakla eleganciju kuhinjskih elemenata i samog prostora. Naša stručna saradnica Lana Barać, dala je nekoliko savjeta koji su izuzetno zanimljivi i korisni. Neke od boja koje ona predlaže su: boja pistacije, limun žuta, pasteleno ljubičasta i još nekoliko zanimljivih tonova.

..................................................................................


Poštovani,

molim vas za savjet u koju boju da obojim zidove? Kuhinja je bijele boje sa bijelom radnom pločom i tamnim aparatima. Pod je obložen pločicama boje slonove kosti.

Na zidu bi umjesto pločica bilo kaljeno staklo.

Zanemarite ono šareno na zidu (ne želim šareno) - to je dizajnerica namještaja samo ubacila onako. Želim da se bijeli elementi ističu, a da kuhinja ne izgubi na eleganciji.




Unaprijed hvala!

Pozdrav,

Snježana Brkić



..................................................................................


Poštovana Snježana,

bijela kuhinja u enterijeru je nešto što se naziva klasikom i sa tim nikako ne možete pogriješiti. Apsolutni šampioni dizajna kada je riječ o bijelim enterijerima su oni koji potječu iz skandinavskih zemalja i u njima možete da pronađete primjere koji će Vam pomoći i inspirisati Vas.

Elegancija i šik snježnobijele boje namještaja čine da se on poigrava svjetlošću i širi svojevrsni dah komfora u enterijeru. U Vašem slučaju gotovo da bi se moglo reći da za koju god boju se odlučite, nećete pogriješiti, bijelo se (kao uostalom i crno) slaže sa svim bojama.


Čistota bijele boje

Čistota bijele boje ponekad je najbolje rješenje za prostor. Bijelo na bijelom. Kako bih Vas uvjerila da se ne radi o nužno dosadnoj i monotonoj kombinaciji pogledajte neke od izdvojenih primjera. Ne morate se zadržati samo na mat bijeloj nijansi zidova, pokušajte sa premazima koji su bogati teksturom, bilo da se radi o sjajnoj površini sa refleksijom, tapetama koje posjeduju različite teksture, sa efektom sedefa i slično.




Razmislite i o pastelnoj

Pastelne nijanse Vaše omiljene boje, bilo da se radi o svijetloljubičastoj, plavoj, mint zelenoj uvijek su dobar par sa bijelom. Također možete razmisliti o nijansama golubije sive, bež tonovima koji bi se savršeno uklopili uz podnu oblogu u boji slonove kosti.





Boja pistaća ili limun žuta

Ukoliko ste dovoljno smjeli i volite boju, odlučite se za jednu od nijansi limun žute ili boje pistaća. Jedna od ove dvije rezonantne boje svakako će unijeti dinamičnost i dodatno začiniti prostor kuhinje. Možda se po povratku s posla osjećate umorno i nemate uvijek želju za kuvanjem, te bi malo žive boje u enterijeru moglo biti upravo ono što će Vam dati onaj dodatni pokretački impuls. Naravno, ne morate cijele površine zidova da bojite ovim bojama. Kako prostor ne bi bio suviše zamoran, neke površine ostavite bijelima.





Inspiracija u hrani

Također, ne zaboravite na to da boju u prostor kuhinje možete unijeti i u vidu izloženog posuđa, kućanskih aparata, sjenila za svjetlo, zavjesa, slika u živim i izuzetno atraktivnim nijansama, a ne zaboravite na buket cvijeća ili neizostavnu zdjelu voća.  

Inspiraciju možete pronaći upravo u hrani, poput francuske dizajnerke hrane Emilie de Griottes, koja se za potrebe francuskog kulinarskog magazina Fricote poslužila upravo voćnim tartovima. (izvor informacija i fotografija designboom.com)





Iskreno se nadam da su Vam savjeti bili od pomoći. Samo hrabro prilikom kreiranja svog životnog okruženja, pravila postoje zato da bi se kršila, i ne zaboravite da u Vašem domu prvenstveno Vi morate da se osjećate dobro te da Vaši lični senzibiliteti budu zadovoljeni.

Prema tome birajte i nijanse prostora koje će Vas okruživati.

Srdačan pozdrav,
Lana Barać, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.