Naša čitateljka Kristina sa svojim suprugom želi da u jednoj sobi stvori multifunkcionalan prostor za njihove dvije djevojčice. Soba treba da bude prilagodljiva njihovom odrastanju i da svaka od njih posjeduje svoj mali kutak. Lana Barać, stručna saradnica Enterijer.ba dala je dva veoma kvalitetna rješenja za ovu dječiju sobu.

..................................................................................

Poštovani,

imam dilemu oko dječje sobe, a vidim na vašoj stranici da omogućujete besplatne savjete onima kojima to treba, i na tome vam puno zahvaljujem!


Naime, živimo u stanu od oko 60 m² (dvosobni smo pretvorili u trosobni) i imamo dvije prekrasne curice (2 i 4,5 godine). Pošto je naša spavaća soba puno veća od njihove trenutne, došli smo na ideju da se jednostavno zamijenimo. No ipak, ni ta soba nije nešto prevelika pa nam je veliki problem pametno rasporediti prostor za novu dječju sobu.


U prilogu šaljem tlocrt prostora za novu dječju sobu, u kojoj već postoji ugradbeni ormar (dimenzije navedene u dokumentu). Ono što bismo htjeli postići je sljedeće: htjeli bismo dobiti dječju/mladenačku sobu koja će potrajati. Cure spavaju u velikim krevetima dimenzija 97x200, koji su trenutno postavljeni na kat. No, htjeli bismo u novoj sobi na neki način podijeliti prostor tako da svaka ima mjesta za svoje stvari i da kreveti ne budu na kat, već da svaka ima normalan krevet na podu. Htjeli bismo ovaj put uključiti normalne pisaće stolove, odnosno neki način koji će im danas-sutra poslužiti za školu.


Razmišljali smo o svakojakim varijantama. Jako nam se sviđaju ideje iz Ikee, tipa one na slici koja je priložena. To je upravo ono što bismo mi htjeli postići. Osim toga, razmišljali smo i o opciji kreveta koji se preklapaju/zatvaraju da bi se dobilo više prostora (vidi sliku krevet_primjer), bitno nam je samo da to ne bude na kat, već zasebno svaki krevet. Boje neka budu svijetle, djevojačke, jednostavne.

Nadam se da vas nisam zbunila sa svim informacijama i da ćete možda pronaći koju upotrebljivu ideju i za nas!


Srdačan pozdrav,


Kristina


..................................................................................


Poštovana Kristina,

prije svega, primjećujem kako ste i sami uvidjeli glavne nedostatke s kojima se suočavate u organizaciji prostora. Dok su djevojčice još male, prostor im je sasvim dovoljan, međutim Vi tražite organizaciju sobe koja bi zadovoljila njihove potrebe kako budu odrastale. Pripremila sam varijantna rješenja i nadam se da ćete u njima moći da pronađete ono koje Vam odgovara ili Vas makar može usmjeriti i riješiti neke dileme sa kojima se suočavate.







Varijanta 1 – ”kreveti blizanci”

U prvom rješenju predstavljam opciju u kojoj se kreveti nalaze jedan pored drugog, tzv. "kreveti blizanci" koji u enterijeru mogu da se sasvim zanimljivo tretiraju. Navela sam nekoliko primjera sa interneta. Ova varijanta je, recimo, najjednostavnija, jer ne iziskuje pretjerana ulaganja u specijalan namještaj.

Između kreveta možete da postavite policu za knjige i igračke, a dijelom da pregrada bude u vidu zavjese. Ukoliko djevojčicama to ne smeta, ovu pregradu možete u potpunosti ukloniti. Predvidjela sam i dva pisaća stola te police koje se nalaze na zidu iznad stolova.

U ovom slučaju radi se o klasičnim komadima namještaja koje možete pronaći u većini salona. Ipak, savjetovala bih Vam da je kod manjih prostorija inače veoma dobro da se okrenete multifunkcionalnim komadima namještaja, kao npr. da ispod kreveta imate police, fioke za ostavljanje garderobe ili igračaka, sklopive stolice i sl.





Varijanta 2 – ušteda prostora sa dizajnom kreveta

U drugom slučaju vodila sam se i samom Vašom preporukom iz upita, te u organizaciji upotrijebila sklopive krevete. Naime, radi se o krevetima koji se na američkom tržištu popularno nazivaju "Murphy Beds", bilo da se "skrivaju" u ravni zida ili plafona. Izmislio ih je William Lawrence Murphy, a najveća prednost im je ušteda prostora. Iskreno, nisam imala iskustva sa ovakvim krevetima na našem tržištu, iako u inostranstvu postoji veliki broj firmi koje ih proizvode i svoje proizvode plasiraju putem interneta. Također, njihova cijena je nešto viša od cijena običnih kreveta, a moguće je da samo naručite mehanizam za sklapanje.

Ukoliko volite slobodan prostor poda, onda su ovi kreveti pravo rješenje za Vas. U dnevnoj varijanti, kada su sklopljeni, prostor možete da ispunite zanimljivim foteljama, tzv. "lazy bags", stolićem i na taj način slobodno organizujete prostor. Na narednim fotografijama možete vidjeti neke od primjera sa interneta koji Vam mogu poslužiti kao ideje.





Inspiraciju za uređenje dječije sobe možete pronaći i u nedavno objavljenom članku u našem časopisu. Iskreno se nadam da Vam je moj savjet bio od pomoći.

Srdačan pozdrav,

Lana Barać, d.i.a

Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.