Kupatila su mjesto broj jedan koje vlasnici stanova i kuća vole da preuređuju i to čak više nego kuhinje. Kupatila su manja od kuhinja, što posao čini lakšim i bržim. Osim toga, ovaj smanjeni prostor znači smanjeni trošak: manje podova i boja, manje ormarića i radne površine.

kupatilo1

Slijedite ove savjete kako biste preuređenje kupatila učinili privlačnijim, a sam proces glatkim, učinkovitim i isplativim.

Izgradite niše i udubljenja za dodatni prostor

Kada je prostor izuzetno skučen, nemojte nadograđivati: ugradite.

kupatilo5

Ugrađeni elementi kao što su udubljene posude za sapun, ormarići za lijekove, pa čak i držači toaletnih rola izvlače što je više moguće prostora iz malih kupatila. Možete čak i poravnati plafonsko svjetlo pretvaranjem vaše plafonske lampe u ugradno svjetlo. Ugradite u zidove dodatni prostor za odlaganje.

Usmjerite ventilaciju u kupatilu

Svim kupatilima je potrebna neka vrsta ventilacije, bilo u obliku prozora odgovarajuće veličine ili kupaonskog ispušnog ventilatora.

kupatilo2

Za ljubitelje ventilatora, pogledajte njihov kapacitet izduvnih gasova u kombinaciji sa nivoom buke. Zbog malog prostora kupatila, čak i umjereno glasan ventilator u kupatilu može zvučati preglasno.

Dodajte biljke za živost

Biljke u kupatilu ne bi trebalo da budu nešto o čemu ćete naknadno razmišljati. Biljke unose prijeko potrebnu boju u sterilna kupatila.

kupatilo3

Razmislite o tome da dodate policu u kupatilu izričito u svrhu postavljanja biljaka.

Odaberite pravi pod

Podovi od punog drveta, iako daju kupatilu odličan karakter, nisu baš najbolja vrsta podnog materijala za kupatila. Umjesto toga, odaberite podove koji su dovoljno izdržljivi za svakodnevno korištenje kupatila. Omiljeni podovi u kupatilu su keramičke i porculanske pločice, luksuzne vinilne daske i vinilne pločice.

kupatilo7

Pločasti vinilni podovi su se pokazali odličnim u pogledu hidroizolacije. U malom kupatilu možete lako prekriti pod vinilnim pločama u jednoj širini, potpuno eliminišući šavove.

Vizuelno povećajte kupatilo uz pomoć boje

Kako bi malo kupatilo izgledalo veće, pobrinite se da vaša paleta boja ostane u spektru bijelih ili svijetlih boja.

kupatilo11

Tamne boje čine prostoriju manjom, klaustrofobičnom. Koristite bijele ili svijetle keramičke elemente (odnosno WC i kadu). Uvijek dvaput razmislite o farbanju stropa u kupatilu bilo kojom bojom osim bijelom ili skoro bijelom, jer druge boje mogu vizuelno smanjiti prostoriju.

Pitanja vezana za osvjetljenje

U prostoriji u kojoj se ogledate, osvetljenje je obično veoma slabo i koncentrisano samo na jednom mjestu – sa plafonskog uređaja.

kupatilo10

Razmislite o dodavanju rasvjete oko ogledala u kupatilu, ali pazite. Zasljepljujuća svjetlost nije uvijek poželjna.

Vrlo jednostavan uređaj koji može dodati atmosferu vašem kupatilu je prekidač sa prigušivačem. Prekidač sa prigušivačem je savršen za kasnonoćno opuštajuće kupanje.

Dodajte samostojeće komade

Ako prostor dopušta, mnogi dizajneri preporučuju da postavite jedan samostojeći komad kao što je ukrasna stolica ili ormar kao element dizajna.

kupatilo9

Da biste nadoknadili taj prostor, možete ugraditi druge praktične elemente kao što su korpe za odjeću ili jednostavno premjestiti korpe u drugu prostoriju. Ovaj ukrasni komad, naravno, može poslužiti i za praktičnu upotrebu kao mjesto za odlaganje peškira, sapuna ili drugih sitnica.

Dodajte više mogućnosti za vješanje predmeta

Kuke su najlakši način da dodate površinu kupatilu bez dodavanja prave radne površine. Kuke se mogu koristiti za sve, od odjeće preko bade mantila do peškira. Postavite kuke na stražnju stranu vrata, na bočne strane ormarića ili na neiskorištene dijelove zidova.

Postavite više ogledala u kupatilu

Većina ljudi razmišlja o ogledalima u kupatilima samo u svrhu provjere šminke ili frizure.

kupatilo8

No, također je važno razmišljati o ogledalima u kupatilima kao o elementima dizajna koji vizuelno proširuju prostoriju i dodaju joj svjetlost. Mnogi vlasnici stanova ili kuća vole dodati drugo ogledalo pored primarnog ogledala koje se nalazi iznad umivaonika u kupatilu.

U malim kupatilima koristite ogledala velikog formata koja se protežu kroz cijeli zid.

Ostavite prostor iza ogledala kako biste omogućili protok zraka i izbjegli nakupljanje buđi.

Koristite zidne obloge za zaštitu i "vintage" izgled

Paneli imaju dvije odlične funkcije. Prvo, gdje je prikladno, stvaraju "vintage" izgled i jednostavne su za instalaciju. Drugo, paneli obavljaju vrlo važnu funkciju zaštite donjeg dijela zidova od neizbježnog prskanja vode iz kade ili tuša.

kupatilo6

Dobar sloj boje na bazi ulja osigurava da će panel biti praktički otporan na vlagu. Ako panel ploča ne pristaje vašem kupatilu, onda postavite pločice do pola ili na cijelom zidu.