Američki mikrobiolog Tim Call (32) otkrio je koliko je kupatilo prljavo prije i nakon puštanja vode u WC školjki. Napravio je eksperiment i zaključio da bi poklopac WC školjke morali spuštati prije puštanja vode.

toalet1

Call je želio znati kako svakodnevne kupaonske aktivnosti utječu na kvalitet zraka pa je zato testirao svoje kupatilo na bakterije. Eksperiment je podijelio na društvenim mrežama.

- Radim ovo jer me uvijek zanimalo što se razmnožava oko mene i želio sam to vizuelno prikazati - rekao je Call.

Kako bi otkrio koliko je kupatilo zagađeno prije i nakon puštanja vode stavio je Petrijevu zdjelicu na vodokotlić i ostavio poklopac školjke podignut 10 minuta. Prvo je testirao kvalitet zraka prije puštanja vode, a zatim nakon obavljanja nužde i puštanja vode.

toalet2

Prije puštanja vode zdjelica je sakupila samo dvije bakterijske kolonije, a nakon puštanja vode pet bakterijskih kolonija.

- Ovaj put sam otkrio da zrak nije ni približno tako prljav kao što sam mislio da će biti - priznao je i dodao da planira ponoviti test.

- Jako sam zainteresiran za povećanje veličine uzorka kako bih utvrdio je li ovaj test bio samo odstupanje ili zrak u kupatilu nije ni približno tako prljav - rekao je Call.

Mnogi u komentarima nisu mogli vjerovati da ima onih koji puštaju vodu u WC-u bez spuštanja poklopca, piše New York Post.

- Nekoliko puta sam se već posvađala sa suprugom zbog nepuštanja poklopca, ali evo sada sam jako sretna što sam saznala da nemam praktično nikakav argument - komentirala je sarkastično jedna žena.