Admin Isaković, diplomirani inžinjer arhitekture koji je već više od godinu dana angažovan u njemačkoj arhitektonskoj firmi Vix Architekten, drugi je član međunarodnog stručnog žirija koji nam je dostavio rezultate svog odabira najljepše uređenog ugostiteljskog objekta u regionu.

........................................................................................................................................

 

 

Enterijer.ba po prvi put organizuje takmičenje za Grimiznu kuglu u cijelom regionu u kojem su učestvovala 22 ugostiteljska objekta iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. O najboljih deset odlučili su posjetioci Enterijer.ba glasanjem putem društvene mreže Facebook. Na redu je drugi, posljednji krug takmičenja u kojem završnu ocjenu daje stručni žiri.

Rezultati glasanja svakog člana međunarodnog stručnog žirija bit će objavljeni na Enterijer.ba.

 

Evo kako je glasao Admin Isaković:

  1. Zlatna ribica, Sarajevo
  2. Restoran More, Dubrovnik
  3. Per Sempre, Podgorica
  4. Lobby & Cigar Lounge Falkensteiner Hotela Beograd
  5. Intermezzo, Sarajevo
  6. Restoran Comunale, Beograd
  7. Konoba Ćatovića Mlini, Morinj
  8. Konoba Atrium, Kotor
  9. Caffe Bar Hennessy, Zenica
  10. Imanje Knjaz, Podgorica

Sve finaliste možete pogledati ovdje.

 

Admine, zašto "Zlatna ribica"?

- Kafić "Zlatna ribica" u Sarajevu izdvaja se od ostalih po svome šarmu, po svome na prvi pogled kreativnom neredu i nekomercionalnošću. Mjesto za boema, pjesnika ili alkoholiziranog i propalog kipara, mjesto koje budi maštu i pruža slobodu da budeš to što jesi. Za one kojima su shopping centri suvišni i kojima nije potreban wifi nego dobro društvo.

To je kafić u kojem se vrijeme zaustavilo na najljepšem mogućem mjestu vremenske linije čovjekovog napretka i propasti.

 

Kako biste ocijenili ostale finaliste koji su imali sreću plasirati se među prvih 10 zahvaljujući glasovima posjetilaca Enterijer.ba magazina?

- Što se ostalih finalista tiče, izbor je bio zaista težak, jer su svi kandidati kvalitetni: Restoran "More" sa svojim prisnim kontaktom s prirodom, "Per Sempre" sa svojom klasičnošću, Lounge "Falkensteiner" sa impozantnošću, "Intermezzo" sa komfortom itd. Ipak, nekako se odluka mora donijeti.

 

Da li ste možda imali favorita među ugostiteljskim objektima koji se nisu plasirali među prvih 10?

- Među favoritima definitivno zaslužuje svoje mjesto Restoran "Argentino" iz Ljubljane, čiji pažljivo probrani detalji ga uzdižu daleko iznad prosjeka. Restoran koji (pored Zlatne ribice) ima tzv. "wow" efekat. To je zapravo i ono što očekujem od ugostiteljskog objekta - stvaranje potrebe da pomno sagledaš svaki detalj spoljašnosti i unutrašnjosti. Sve to uz čistu ideju dizajna.

 

Prema vašem mišljenju, koliko ugostiteljski objekti u regionu drže do trendova i koliko im je važan utisak koji ostavljaju na posjetioce kada je uređenje enterijera u pitanju?

- Što se tiče posvećivanja ideji dizajna u regionu, mislim da to sasvim zavisi od slučaja do slučaja, finansija i osviještenosti vlasnika ugostiteljskog objekta. Možda na zapadu baš iz tih razloga i postoji procentualno više objekata, koji su na višem nivou dizajna.

...................................

Admin Isaković porijeklom je iz Bosne i Hercegovine. Stekao je bogato arhitektonsko iskustvo radeći za različite biroe u Ljubljani, gdje je živio i radio više od deset godina. Proteklih godinu dana angažovan je u njemačkoj arhitektonskoj firmi u Niederstettenu u Njemačkoj.