Githa Van Euwen, nagrađivana fotografkinja i ilustratorica iz Holandije, poslala nam je rezultate svog glasanja za 10 finalista u takmičenju za najljepše uređen ugostiteljski objekat u regionu.

...................................................................................................

Enterijer.ba po prvi put organizuje takmičenje za Grimiznu kuglu u cijelom regionu u kojem su učestvovala 22 ugostiteljska objekta iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Prethodna četiri takmičenja bila su organizovana na nivou Bosne i Hercegovine.

 

O najboljih deset odlučili su posjetioci Enterijer.ba glasanjem putem društvene mreže Facebook. Na redu je drugi, posljednji krug takmičenja u kojem završnu ocjenu daje stručni žiri.

Rezultati glasanja svakog člana međunarodnog stručnog žirija bit će objavljeni na Enterijer.ba.

Evo kako je glasala Githa Van Euwen:

  1. Restoran Comunale Beograd
  2. Zlatna ribica, Sarajevo (jako mi se sviđa nostalgični ambijent sa svim onim antičkim stvarčicama okolo)
  3. Lobby & Cigar Lounge Falkensteiner Hotela Beograd
  4. Restoran More, Dubrovnik
  5. Per Sempre, Podgorica
  6. Konoba Atrium, Kotor
  7. Konoba Ćatovića Mlini, Morinj
  8. Caffe Bar Hennessy, Zenica
  9. Imanje Knjaz, Podgorica
  10. Intermezzo, Sarajevo

 

Sve finaliste možete pogledati ovdje.

 

Githa, je li bilo teško donijeti odluku?

- Pažljivo sam pogledala sve finaliste. Nije bio lagan zadatak zbog različitih namjena i atmosfere u objektima. Zato je bilo jako teško napraviti usporedbu. Moram priznati da mi se svi sviđaju, jer pokazuju kvalitet i ljubav prema poslu.

Apsolutno najbolji za mene bio je Restoran Comunale iz Beograda. Uspjeli su zadržati ambijent skladišta na veoma moderan i dizajnerski način i to u svakom aspektu unutrašnjeg uređenja. Sviđa mi se svjetlo i prostor i njihov industrijski pristup. Moderan je i hipi. Odmah bih ušla unutra ukoliko bi prolazila pored njega.

 

Da li ste možda imali favorita među ugostiteljskim objektima koji se nisu plasirali među prvih 10?

Jako mi se svidio The Movie Pub & Restoran Zagreb.

 

Šta je ono što prvo primijetite pri ulasku u ugostiteljski objekat?

Prvo što primijetim je rasvjeta i da li je ona u skladu sa ostatkom ambijenta (boje, namještaj i postavke). Bez obzira da li je u pitanju puno dnevnog svjetla, prostrani, prirodni ili industrijski ambijent, ili da je mračni pub sa malo svjetla, svijećama, puno tamnog drveta i antike poredane na drvenom podu. U konačnici, bitno je da rasvjeta odgovara ili još bolje, potiče ostalo.

........................

Githa Van Euwen živi i radi u Amersfoortu u Holandiji. Nagrađivani je fotograf, ilustrator i copywriter. Završila je Foto akademiju u Amsterdamu. Ona stvara nadrealne, maštovite foto ilustracije.