Jedna 34-godišnja magistrica menadžmenta iz Sarajeva je odlučila slijediti svoje snove i pokrenuti vlastiti obrt. Radila je godinu dana u struci, da bi usred pandemije koronavirusa, u avgustu 2021. godine, njena ideja o prodaji ručno rađenih serdžada postala opipljiva i stvarna.

serdzade1

Mekani, baršunasti modeli od visokokvalitetnih materijala i spužve su izlazili iz njene radionice jedan za drugim, sve dok nije napravila kolekciju koja bi zadovoljila i najtananije ukuse.

Ovakve serdžade sa pratećim jastukom za islamsku svetu knjigu Kur'an uklopit će se u svaki moderan i savremen enterijer, a izuzetan su poklon za drage prijatelje i članove porodice koji u subotu obilježavaju veliki islamski praznik - Kurban Bajram.

Ljubav je pokretač svakog ručnog rada

Tom prilikom smo i zamolili Selmu Drkendu-Salihović da nam približi posao kojim se bavi i da na Enterijer.ba predstavimo njene izuzetne ručne radove.

serdzade2

- Ljubav je pokretač svakog ručnog rada, pa je tako i u mom slučaju. Osoba sam koja voli da radi i koja želi samo da radi ono što voli. Najvažnija je vjera u Boga, pa zatim u samog sebe - kaže Selma čije rad možete pratiti na njenoj Facebok stranici Selmin kreativni kutak.

serdzade5

Za godinu dana otkako se bavi ovim poslom, model "Biser" se izdvojio kao najtraženiji što zbog oblika i vrste materijala, što zbog elegancije kojom zrači. Oivčen zlatnim nitima, mekan i ugodan na dodir, uklopit će se u svaki kutak koji je namijenjen kao prostor za molitvu. Model ima i "dječiju" verziju, tako da je moguće naručiti i malu serdžadu za najmlađe članove porodice.

serdzade7

Model Biser u kombinaciji sa četvrtastim jastukom je ujedno i omiljeni set autorice, koja preporučuje da se izveze ime osobe na serdžadi ili na jastuku čime poklon postaje ličan i poseban.

Makrame za boho enterijere

Osim ovog seta, sve popularniji su modeli i sa makrame završnicom koja je u svijetu dizajna omiljena vrsta dekoracije, pogotovo u boho enterijerima.

- Sa prijateljicom Medihom, koja profesionalno pravi ručne radove od makrame, došla sam na ideju da sarađujemo, tako da sada imamo i modele sa takvim završnim obradama - objašnjava Selma.

Na pitanje da li je teško baviti se ovakvim poslom u Bosni i Hercegovini u današnje vrijeme kaže da je teško biti svoj šef, jer je potrebno puno ljubavi, odricanja, snova, ambicija ...

serdzade6

- Ko želi da pokrene posao, treba prvo voljeti taj posao. Imati na umu da će na početku poslovati sa gubitkom, pa duže vremena biti na nuli, da bi samo jednog dana počelo polako rasti i uspostavljati stabilnost - objašnjava ova magistrica menadžmenta.

serdzade3

Zato ukoliko želite podržati male biznise, a u potrazi ste za unikatnim poklonom za vama dragu osobu, kontaktirajte Selmin kreativni kutak i naručite serdžadu i jastuk već danas. Podržat ćete rad i trud jedne bh. poduzetnice, a ujedno obradovati i vama drage ljude.