U ovoj godini Enterijer.ba i Bela Vida nastavljaju i potenciraju ličniji pristup poslu i insistiraju na personalnosti koja poštuje prave vrijednosti. U nastavku priče o dešavanjima u 2011. godini i osvrtu na postignute uspjehe, podsjetit ćemo se kulturnih dešavanja u domenu dizajna i arhitekture.

..................................................................................





Sve ove aktivnosti o kojima je bilo riječi, isprovocirane su životom i prostorom podneblja, te posebno arhitekturom koja se (ne)dešava. U tom smislu „pisma iz Banje Luke“ bila su ispunjena različitim kulturnim i stručnim događajima, koji su se prošle godine smjenjivali u pravilnom ritmu i tako stvarali realnu osnovu za bilo kakav doživljaj i reakciju koja je provocirala dalje i druge aktivnosti. U moru različitih događaja, koji se u Banjoj Luci dešavaju svake godine i na određeni način je održavaju u životu, bez obzira na njihov (bez)značaj, ove godine je jedan od njih u moru talasa izazvao pravu buru.


Gostovanja i izložbe

Pored gostovanja Karima Rashida ljetos na Mediafestu i izložbe Inside-out, arhitektonsku godinu obilježili su dAni. Manifestacija kojom je obilježeno 15 godina rada Arhitektonsko-građevinskog fakulteta i koja je u okviru svog bogatog programa, kao najvredniji i najposjećeniji događaj ponudila niz nastupa-predavanja vodećih arhitekata regiona. Oni su pod zajedničkim konceptom „Autorski opus“ prikazali aktuelni presjek savremenog stvaralaštva u specifičnim uslovima vremena i prostora. Desetak potpuno različitih autora, sa raznovrsnim pristupima i načinima stvaranja, uspjeli su, prije svega mladoj i ukupno gledano malobrojnoj publici, prikazati suštinu svog djelovanja, prednosti i nedostatke, te ljubav i suštinu arhitekture koju žive kao izabrani način.

Enterijer.ba je kroz izvještaje-doživljaje događaja pokušao da nadomjesti ono što je dAnima nedostajalo. Prije svega publika, medijska promocija i praćenje, te konačno rasprava, analiza, kritika ili jednostavno doživljaj kao bilo kakva (ne)stručna reakcija, koja će doprinijeti ukupnom utisku i ukazati na kvalitete i nedostatke. Konačno je cilj da se s obzirom na medijsku ulogu pokuša utjecati na svijest o prostoru, način stvaranja i njegovo očuvanje u vrlo specifičnim uslovima.


Planovi i očekivanja

Ostaje želja, nada i konačno plan da sljedeća godina iz ovih inicijalnih teoretskih okvira izađe u prostor i da se zaista osjeti bez obzira na veličinu ili razmjeru tog ostvarenja. Da prostor zaživi paralelno sa (ne)živim i da utjecaj dobije dvostruku snagu i značaj. Pored ličnih i profesionalnih planova, naravno potrebno je još puno više bez obzira na njihovu realnost. U tom smislu se u 2012. godini očekuje pregrupisavanje strukovnih snaga, djelovanja iz različitih pravaca i konačno buđenje cjelokupne a prije svega „podmlađene“ stručne javnosti jer bi bilo krajnje vrijeme da svi uzmu stvari u svoje ruke i zaista urade koliko su kadar. Sa jednim danom više i dozvoljenim prestupom, sve je moguće u 2012!