Kako pomiriti razlike i želje između brata i sestre u uređenju zajedničke sobe? Na ovo veoma zanimljivo pitanje odgovor je dala Gorana Pašalić, stručna saradnica Enterijer.ba.

................................................................................

Pozdrav!

imam jedan problem kod uređenja sobe. Naime, sobu dijelim sa starijim bratom (17 godina), a ja imam 15, i sad se mi ne možemo odlučiti koje boje odabrati.
Želimo obojati sobu dvobojno. Dva zida u tamnoplavu boju (bratov izbor) i dva u tamniju boju breskve (moj izbor).

Moje pitanje je: da li se to slaže? Koje nijanse tamno plave i boje breskve bi bilo najbolje uzeti?

Soba ima dimenzije 6,5 x 5,5 metara. Nije prevelika, više bi to bila soba za jednu osobu. Molim Vas da mi odgovorite.

P.S. Možete mi poslati i primjerke boja.

Vaša čitateljka

................................................................................

Poštovani,

izuzetno mi je drago što vidim da i mlađe generacije imaju svijest o utjecaju boja, te žele da čuju stručno mišljenje o ovoj temi.

Boje u prostoru koji nas okružuje imaju veliki utjecaj na nas same, jer utječu na naše raspoloženje, kreiraju atmosferu i stvaraju razne efekte, kao što je iluzija većeg, odnosno manjeg prostora i druge.

Detalji o kojima je potrebno voditi računa


Prije svega želim da vam skrenem pažnju na neke detalje o kojima treba voditi računa prilikom bojenja zidova u više boja. Iz vašeg upita pretpostavljam da biste dva nasuprotna zida bojili u istu boju, a druga dva u drugu. Ovim pristupom nećete postići neki zanimljiv efekat, jer se niti jedna strana ne ističe posebno, a količina obje boje je približno ista. 

Uzmite u obzir i namještaj koji vjerovatno zaklanja dosta zidne površine na nekoj od strana. Ono što želim da vam kažem je da trebate odrediti zid koji se najviše vidi i u koji se naviše gleda. Taj zid mogli biste istaći jačom bojom, a idealno bi bilo da na tom zidu na podlozi od tamnije boje uradite aplikacije u svijetloj boji.

Aplikacije se mogu uraditi sa šablonima ili prosto da majstor u jednom dijelu zida izvuče „linije“, „kockice“  ili neki drugi oblik, zavisno od vaše želje.

Ostale zidove i plafon trebalo bi obojiti u drugu, svijetlu boju. Ovakvim pristupom biste imali harmoničan odnos količine boja, jer bi otprilike 2/3 površina bilo u svijetloj boji, a 1/3 u tamnijoj.

Obrnut slučaj, gdje bi tamnije boje bilo više, nije preporučljiv, jer bi time prostor izgledao manji i djelovao mnogo tamnije nego što jeste.

Najtamnije sa najsvjetlijim


Što se tiče samog izbora nijanse i jačine boja – ni u kojem slučaju vam ne bih preporučila da obje boje budu u tamnijoj, punoj nijansi, iz razloga koje sam vam prethodno navela. Kada budete birali boje iz ton karte proizvođača, kombinujte najtamniju nijasnu jedne boje i najsvijetliju nijansu druge boje.

Zatim, pri samom izboru boja trebate znati da  svaka boja ima svoju komplementarnu boju, odnosno boju sa kojom pravi najjači kontrast. Možda će vam to biti jasnije ako pogledate „krug boja“.

Komplementarne boje su one koje se nalaze nasuprot jedna drugoj u krugu boja, naprimjer crvena i zelena, žuta i ljubičasta, plava i narandžasta.

Prilikom upotrebe ovih parova boja u uređenju enterijera treba biti pažljiv.
Velika količina ovih boja u jednom prostoru može dovesti do nelagodnog i previše napadnog kontrasta, koji ubrzo dosadi i izgubi efekat.

 

Prijedlozi od JUB-a


Komplementarne boje zajedno treba koristiti samo da se neki dijelovi naglase, za dekorativne detalje i slično. Iako je vaša prvobitna želja bila upotreba plave i narandžaste – komplementarne boje – iskreno bih vam savjetovala da malo ublažite kontrast i uz tamno plavu razmislite o nijansama žućkaste, a još bolje o kombinaciji plavozelene i žućkaste boje.

Naime, iz ton karte proizvođača boja JUB (ton karta JUMIX) konkretno vam predlažem nekoliko sledećih kombinacija:

- kombinaciju tamno plavozelene („petrolej“) br.3351 i svijetlo žutobijele br.1025

 

 

 

 

 


- kombinaciju zagasito plavozelene br. 4360 i svijetle bojea breskve br.1155

 

 

 

 

 

 

- kombinaciju zagasito tamno plave br. 3320 i svijetlo žutobijele br.1025

 

 

 

 

 

 

Pored konkretnih prijedloga boja, šaljem vam i fotografije nekih interesantnih rješenja koja bi vas mogla dodatno inspirisati da maštovito i prikladno dekorišete prostor vaše sobe.

 

Nadam se da će moji savjeti i prijedlozi biti od pomoći.

Srdačan pozdrav,
Gorana Pašalić, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba


 

 

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

 

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.