Postavljanje TV komode nije uvijek jednostavan posao. To dokazuje i upit naših čitalaca na koji je odgovor dala Gorana Pašalić, stručna saradnica Enterijer.ba.

................................................................................

Poštovani,

Molimo za savjet. U pitanju je organizacija dnevnog boravka u kući. Naime, centralnu tačku nam čini kamin, sa kojim smo jako zadovoljni. Bilo je predviđeno da na kaminu bude i TV set, ali smo odustali od toga.

Sada imamo 'problem' kako da postavimo TV set u prostoru.

Sjedenje će biti kao u tlocrtu, s tim što vam šaljem i sliku ugla koji kupujemo u prilogu - Bela Vida.

Do sada su prijedlozi da TV set imamo na pomičnoj 'komodi' koja bi stajala uz zid do prozora prema trpezariji kada ne gledamo TV, odnosno izvučena na sredinu prolaza prema trpezariji kada gledamo TV.

Istu varijantu možemo imati i (u tlocrtu) sjeverno od ugaonog kompleta, prema biblioteci.

I treća varijanta je da stavimo TV set u prostor biblioteke, s tim što je u pitanju velika udaljenost od sjedenja.

Šta nam vi možete predložiti?

U prilogu su slike dnevnog boravka.


Najljepša hvala na vremenu i trudu.

Srdačan pozdrav.

Nedim




Poštovani,

Analizirajući vaš upit i osnovu koju ste nam dostavili, primjećujem da vam je cilj u krajnjem uređenju da imate lijep pogled na vaš kamin, te da dnevnu zonu organizujete oko kamina. S obzirom da je prostor dnevnog boravka povezan sa trpezarijom i ulaznom zonom u spavaće sobe, bez fizičkih barijera koje direktno ili indirektno odvajaju zone, zaista je teško odrediti gdje smjestiti TV komodu.

TV set između trpezarije i dnevne sobe


Na vašoj osnovi vidim da ste prvobitno planirali smjestiti garnituru uz veliku prozorsku površinu, da 'gleda' ka kaminu. Ukoliko je to vaša nepromjenjiva odluka, onda se položaj TV komode sam po sebi nameće – između trpezarije i dnevnog boravka. Jasnije će vam biti kada pogledate varijantu br. 1, u nastavku. 

Postavljanjem TV komode na ovu poziciju, imali biste pogled na kamin, a istovremeno i na TV. Što se tiče oblika i vrste komode, u ovom slučaju bih vam preporučila nižu komodu, koja može imati dvostruku funkciju – strana okrenuta ka dnevnom boravku služi kao TV komoda, a strana prema trpezariji može poslužiti kao praktične police za trpezarijski pribor, knjige ili nešto treće. Nedostatak ove varijante jeste to što se preko TV-a gleda ka trpezariji, a to u nekim prilikama i nije baš praktično.

Zatim, ono što bi moglo praviti problem jeste direktno 'udaranje' svjetla, tj. sunca kroz prozorsku površinu na ekran televizora, te stvaranje neugodnog odsjaja.


 

Garnitura postavljena uz zidnu površinu


Osim varijante br. 1, za vas sam pripremila i varijantu br.2, u nastavku.

Naime, u ovoj varijanti garnituru biste postavili uz zidnu površinu u dnevnom boravku, a TV komodu nasuprot nje. I u ovom slučaju imali biste dobar pogled i na kamin i na TV. 

Ono što je prednost ove varijante u odnosu na prethodnu jeste i pogled kroz prozor, ka vani, kontakt sa prirodom, pogled na ulaz i prilaz kući. U ovom slučaju TV komoda može poslužiti i kao indirektna vizuelna barijera između dnevnog boravka i zone komunikacije, odnosno ulaza u spavaće sobe.

Komoda može biti pokretna, tako da se može centrirati u odnosu na garnituru. Ili ako želite jasnije definisati i razdvojiti dnevnu od zone komunikacija, komoda može prerasti u neki vid polica, odnosno polutransparentne pregrade od poda do plafona, koja može imati više funkcija. Krajnji izgled takve komode možete definisati u saradnji sa našim stručnim timom, te dobiti prijedloge sa 3D prikazom.



Nadam se da će vam moji savjeti pomoći, te da ćete veoma kvalitetan prostor vašeg doma uspjeti dovesti do krajnjeg izgleda koji ste zamislili. Ja vam, imajući u vidu vaš izbor garniture iz naše galerije,  mogu reći da ste na pravom putu.

Srdačan pozdrav,

Gorana Pašalić, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba

 

 


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.