Izolacija je veoma bitna stavka u održavanju energetske efiksnosti doma.  Međutim, veoma je bitno kako pravilno postaviti izolaciju u prostoriji. Domagoj je ovo pitanje postavio stručnoj saradnici Enterijer.ba – Gorani Pašalić. Arhitektica je dala opširan korak-po-korak odgovor i tako pomogla našem čitaocu u dvojbama koje je prije imao uređenja.

.................................................................................

Pozdrav,

U svakom slučaju pohvala za Vašu stranicu. I veliki pozdrav iz Hrvatske. Koliko ste dobri, pročuli ste se i do nas. Evo ja imam jedno pitanje za Vas.

U dnevnoj sobi imam bavalit, koji mi se ne sviđa. Tako da bih htio zid “izravnati”. Razmišljao sam o izolaciji stiroporom (samo ne znam što je sve potrebno za izolaciju sobe - mrežica, koje debljine stiropor (2cm?), ljepilo, glet?)
Zid je veličine 6x2.55m

Isto tako, planirali smo u jednoj sobi izvući zid za nekih 10-cm kako bi dobili police za cvijeće/knjige.

Koji je Vaš savjet za napraviti oba plana?

Unaprijed zahvaljujem

Domagoj Horvat


.................................................................................

Poštovani gospodine Horvat,

prije svega želim da se zahvalim na pohvalama u svoje, i u ime cijelog tima portala Enterijer.ba. Nadam se da ćemo opravdati dobar glas koji se širi.

Što se tiče vašeg upita – postoji nekoliko rješenja. Sa aspekta građevinske fizike i energetski efikasne  gradnje, izolacija postavljena samo sa unutrašnje strane zida, ako bi to bio Vaš slučaj,  nema veliki uticaj na termičku izolaciju prostora. Ipak, ukoliko imate prostora i mogućnosti, sloj stiropora od 2-3 cm sigurno neće škoditi i utjecaće donekle da se prostor dodatno izoluje. Ako pak nemate potrebu za izolacijom na tom zidu, bavalit možete „izravnati“  i bez stiropora.

Prvi korak: priprema obloge


U svakom slučaju, prije svega potrebno je dobro pripremiti podlogu, tj. zid koji želimo prebojiti. Ukoliko se sloj bevalita nanosio na već gletovane i krečene zidove, te ukoliko postoje oštećenja postojećih slojeva, potrebno je donekle ošmirglati sloj bevalita, odnosno mehaničkim struganjem ukloniti  taj sloj koliko se može.

Ploče stiropora nanose se na zid  pomoću ljepila, a zatim se dodatno učvršćuju plastičnim tiplama ( 6 tipli/m²). Na ploče stiropora nanosi se prvi sloj ljepila.
U sloj ljepila utapa se staklena mrežica, da bi se podloga što bolje učvrstila, a zatim se na mrežicu  nanosi drugi sloj ljepila koji se mora dobro izravnati. Ukoliko je potrebno, nakon ljepila i mrežice, nanosi se  i glet masa za izravnavanje. Nakon što se ljepilo ili  glet masa osuši i stegne, može se nanositi završna boja, sa odgovarajućom emulzijom kao podlogom. 

Preporučujemo Vam proizvođače boja JUB i Caparol,  koji i na Vašem području nude kvalitetne proizvode, veoma široke palete boja.

Ukoliko se odlučite za varijantu izravnavanja bez stiropora, postupak je isti samo se na ostrugan zid ne postavljaju stiropor ploče, a u završnoj  fazi vjerovatno će biti neophodno da se nanese glet masa u nekoliko slojeva, da bi se površina maksimalno izravnala.

Izrada polica


Što se tiče izvlačenja zida i formiranja  police, također postoji više načina. Ono što se najčešće primjenjuje jeste izrada police, tj. formiranje niše od gipskartonskih ploča.
Potkonstrukcija za ploče može biti od drveta ili metalna, ankerisana u zidove i pod, a gipskartonske ploče se nakon montiranja po želji, oboje u neku završnu boju. Osim sa gipskartonskim pločama, na isti način  police možete napraviti i od heraklit ploča koje su nešto čvršće i trajnije.

Ukoliko ne želite rješenja sa podkonstrukcijom, izbočinu na zidu možete jednostavno ozidati punom opekom 25x12x6,5 cm, a kao policu postaviti drvenu ili kamenu klupicu. Opeku možete završno obojiti u potpunosti bijelom bojom i dobiti izgled zida koji je istovremeno i moderan i tradicionalan, rustičan.

Evo nekoliko fotografija enterijera na kojima možete vidjeti završni izgled za oba prijedloga.

 


Pratite nas i dalje.

Srdačan pozdrav,

Gorana Pašalić, d.i.a
Stručna saradnica sajta Enterijer.ba


Izvor fotografija:
www.dreamwalls1.worldpress.com
www.knauf-rigips.weebly.com

 


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.