Stručna saradnica Enterijer.ba Gorana Pašalić dala je savjet kako organizovati i opremiti stan od 40 kvadrata u kojem živi starija osoba.

.................................................................

Poštovani,

Dostavljam Vam nacrt stana od 40 kvadrata u kojem živi jedna starija gospođa. Molim Vas za savjet kako isti urediti i opremiti namještajem (raspored za sjedenje, trpezarijski sto, TV i sl.)

Hvala.


.................................................................

Poštovana gospođo Admira,

Prije svega, zahvaljujem vam na upitu. Uz odgovor vam dostavljam osnovu dnevnog boravka sa rasporedom namještaja, te fotografije primjera.

Izbjegavajte oštre ivice

S obzirom da se radi o starijoj osobi koja će koristiti stan, prilikom izbora namještaja trebate voditi računa o tome da izbjegavate oštre ivice, pločaste elemente, te da koristite što više tapaciranih i mekih dijelova. Na osnovi možete vidjeti raspored namještaja koji vam predlažem. Ono što je nabitnije jeste da glavne linije kretanja budu bez ikakvih prepreka – kretanje ka kuhinji i balkonu, odnosno izvoru svježeg vazduha.



Za sjedenje možete predvidjeti udoban trosjed i fotelju, koja je lagana i mobilna, te se može po potrebi pozicionirati  samostalno ili tik uz trosjed. Prostor nudi i mogućnost da se smjesti manja ugaona garnitura ili sofa sa lenjivcem. Ovakvo rješenje bi možda bilo manje fleksibilno, ali kompaktnije. Ono na što trebate obratiti pažnju jeste visina elemenata za sjedenje (trosjeda, fotelje). Naime, osobama trećeg doba je teže da ustaju i sjedaju na niske i široke trosjede, te previše meke garniture, pa preporučujem da namještaj birate uz prisustvo korisnice.

Manji stol za ručavanje

TV smjestite na manju komodu ili konzolno na zid nasuprot trosjedu. Objedovanje možete organizovati uz zid pored staklene stijene. S obzirom da će prostor koristiti jedna osoba, možete planirati manji sto za ručavanje, koji ima mogućnost razvlačenja po potrebi.

Na fotografijama u prilogu možete vidjeti eksponate koji bi vam mogli odgovarati, a za detalje (dimenzije, materijali, cijena) možete se obratiti galeriji Bela Vida d.o.o. http://www.belavida.ba. Nadam se da će vam savjet koristiti.

Srdačan pozdrav,

Gorana Pašalić, d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba