Zidovi su svijetlo-plave boje, a namještaj od drveta. Da li promijeniti boje ili ne? Savjet dala stručna saradnica Enterijer.ba Gorana Pašalić.

...............................................................................................................

Poštovanje!

Treba nam stručni savjet. Dnevni boravak je veličine 20 m2 i zidovi su već ofarbani u svijetlo-plavu boju. Ormari su boje drveta (bor), a polica za TV, polica za knjige, sto i komoda su tamno-smeđe boje. Da li se ti plavi zidovi slažu uz taj namještaj? Treba li nešto mijenjati i da li samo da kombinujem boju zavjese sa bojom tepiha. Šta se uopšte slaže sa tim različitim bojama namještaja?

U prilogu Vam dostavljam slike dnevnog boravka. Molim Vas i za savjet kako da napravim razmještaj (police na zidovima su fiksirane kao i komoda ispod njih).

Unaprijed zahvalna.

Ivana

...............................................................................................................

Poštovana gospođo Ivana,

Zahvaljujem Vam na ukazanom povjerenju i nadam se da ćemo Vam našim sugestijama pomoći u uređenju Vašeg novog doma.

Na osnovu vašeg upita i fotografija, pretpostavljam da biste zadržali postojeću boju zidova i iskoristili namještaj koji već imate, te da vam je neophodno da imate što više prostora za odlaganje, ali i da dnevni boravak bude ugodan i prostran. Sugerisala bih Vam da napravite selekciju i odredite šta se zadržava, a šta izbacuje iz dnevnog boravka.


Organizacija prostora

Ono što je neophodno da se zadrži jesu dvosjed i trosjed, stolić, te komoda za TV i police iznad za koje kažete da su fiksirane. Pretpostavljam da biste zadržali i ormar, ali vam predlažem da ga, ukoliko je to moguće, pomjerite još ka ulazu u dnevnu sobu, odnosno skroz u ugao iza vrata. Time biste dobili prostor pored ormara, gdje možete smjestiti policu za knjige, koja je u istoj boji kao i ormar, te tako grupisati namještaj iste boje.

Komoda i mini-police u tamnoj boji nisu neophodne u dnevnom boravku, te za njih sigurno možete naći odgovarajuće mjesto u nekoj drugoj prostoriji. Ovakvim razmještajm oslobodit ćete prostor, te dobiti komotnu dnevnu sobu.

U slučaju da zadržavate plavu boju zidova, ostali elementi – prekrivači, tepih i zavjesa, ne bi trebalo da budu u istoj boji, pogotovo ne u istoj nijansi plave boje. Boja vaših zidova lijepo se uklapa sa sivom, bež i nijansama zelene boje. I boja bora, odnosno svijetli namještaj koji imate, lijepo se uklapa sa plavim zidovima, dok tamni namještaj pravi malo jači kontrast. Ali ako niste u prilici da mijenjate namještaj, možete pomoću drugih detalja upotpuniti cjelinu – bež / bijeli prekrivači na trosjedu i dvosjedu, jastučići u tamno plavoj, zelenoj i bež boji, tepih bež ili sive boje.


Izgled upotpunite slikama

Iznad prozora možete postaviti bijelu, široku karnišlu („plafonjerku), te uz laganu, prozračnu bijelu zavjesu, staviti i paravane sa strane od debljeg materijala, također bež boje. Konačni izgled upotpunite zanimljivim slikama ili fotografijama na jednom dijelu zida, koje možete uokviriti različitim ramovima od svijetlog i tamnog drveta – da biste postigli ravnotežu sa postojećim namještajem u dvije boje. Naravno, zelenilo u vidu sobnih biljaka je nezaobilazno, pa u jedan ugao uplanirajte jednu veću biljku ili više manjih.

Uz odgovor vam šaljem i fotografije primjera koji bi vam mogli poslužiti kao inspiracija.

Srdačan pozdrav,

Gorana Pašalić, d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba

Izvor fotografija:
www.housetohome.co.uk
www.flickr.com
www.homahku.com
www.heartmeinehome.com