Trend kupovine i opremanja manjih stanova zadržava primat i prema zahtjevima koji nam svakodnevno stižu.

Kao jedan od većih izazova izdvaja se kombinovanje nezavisnih, funkcionalnih cjelina unutar jedne prostorije. Kako u dnevnom boravku površine tek nešto preko 20 m2 definisati zone za ručavanje i dnevni odmor, izazov je koji je prihvatila naša stručna saradnica, Milka Slijepčević, dia

.............................................................................................................

Obzirom da nudite savjete za uređenje prostorija do 30 m2, molio bih vas da nam pomognete oko ideje kako organizovati trepezariju i dnevni boravak u  dnevnom boravku od cca 20m2. Tlocrt stana, na kojem se nalaze dimenzije dnevnog boravka, šaljem u prilogu - dnevni boravak 1. Mala korekcija u odnosu na stanje na slici je da su vrata sa lijeve strane, kada se uđe u dnevni boravak - zatvorena (zazidana). Dužina dnevnog boravka je 4,90 a širina 4,20 m.

Još jedno pitanje. Obzirom da je zgrada austrougarske gradnje, da li je moguće uraditi estrih preko greda, jer nisu ploče urađene?

U nadi da ćete nam odgovoriti, srdačno vam zahvaljujemo i još jednom pohvaljujemo vaš rad!

Veliko hvala, Alan

........................................................................................................

Vodeći se Vašim upitom, prilažem Vam varijantu organizacije dnevnog boravka i trpezarije u jednoj prostoriji, što je najčešći slučaj u savremenom konceptu stanovanja.

Pod pretpostavkom da će kuhinjski elementi biti postavljeni u prostoriji ispred dnevnog boravka, trpezarijski stol je pozicioniran što je moguće bliže ovim elementima, a shodno Vašoj želji on može biti okrugli, ovalni...

Garnituru za sjedenje sam pozicionirala tako da pri ulasku u dnevni boravak prva zapadne za oko posmatrača, a da su istovremeno, sjedeći na njoj, moguće vizure ka eksterijeru. Komoda sa policama i TV-om omogućuje pravilnu liniju kretanja od ulaza prema prozoru.

Ugodnu i specifičnu notu Vašeg doma ćete postići različitim detaljima poput lampi, jastučića, fotografija na zidu i sl.

Ukoliko želite da na neki način odvojite zonu objedovanja od zone sjedenja možete se voditi time da upotrijebite različite boje ili različite završne obrade zidova.

Priložene su i fotografije za koje se nadam da će Vam poslužiti kao inspiracija pri uređenju doma.

Što se tiče estriha na podu, obzirom da je međuspratna konstrukcija od drvenih greda, moja je preporuka da ne stavljate cementni estrih, koji je zbog agregata i armature težak za ovu konstrukciju. Umjesto toga, možete staviti suvi estrih od gotovih ploča koji zbog materijala od kojeg je načinjen i male debljine nije velike težine.

Izvor fotografija: www.belavida.ba, www.balivilla.net

S poštovanjem,

Milka Slijepčević
Stručni saradnik Enterijer.ba

Fotografije korištene kao ilustracije ideja u ovom članku vlasništvo su njihovih uvaženih vlasnika.